D.I.C. Veritas

Вечерње новости, 29.11.2016., Саво Штрбац: Кога представља Линта?

То што ради председник Савеза Срба из региона не користи избеглицама

СКОРО нема дана да из Савеза Срба из региона с потписом председника Миодрага Линте у јавност не изађе неко саопштење. Коментаришу се, углавном, изјаве разних политичара из региона с препознатљивом мантром: изјава се на почетку квалификује као скандалозна, срамна, увредљива, понижавајућа…, а на крају се п(р)озива неко моћан, попут ЕУ, САД, Немачке, хрватске или српске владе…, да нешто предузму.

Пошто сам и ја “Србин из региона” и председник сам невладине организације, која није у том савезу, посетио сам његов сајт (ssr.rs), кад ни тамо нема пописа чланица. И ниједног другог контакта, осим председника. У начелима истакнутим на сајту пише да је ССР политичка организација. Но, неки Крајишници ме убеђују да је ССР регистрован као НВО, што је врло вероватно, пошто се појављује на конкурсима за донације са осталим НВО. Из контаката с представницима многих НВО из региона дознајем да ни њихове организације нису у “савезу”. А Н. Кобац, такође “Србин из региона”, у писму Линти наводи: “Нисам знао све до данас да савез чине људи, а не организације или удружења. Нисам знао да један човек, ма колико био уман, бистар, јак, способан…, може бити савез.”

На истој адреси и са истим телефоном налазе се још две НВО: Српски демократски форум (СДФ), чији је Линта председник УО, и Коалиција удружења избеглица, чији је Линта био оснивач и председник од 2008. до новембра 2015. Међу документима Коалиције налази се и споразум о сарадњи између ње и СНС који су у јануару 2012. потписали тадашњи председници тих субјеката, Т. Николић и М. Линта, и који му је и по трећи пут донео место народног посланика и потпредседника Одбора за дијаспору и Србе из региона у Скупштини Србије.

На сајту Коалиције налази се попис 31 њене чланице. Интересантно је да се Линта и у име Коалиције свакодневно оглашавао саопштењима, а откад је основао ССР из Коалиције није изашло ниједно саопштење. Нови формални председник Коалиције М. Шапић нема времена за саопштења јер је заузет растурањем листа “Српско коло”, који углавном промовише Линтин “лик и дело”, по разним скуповима широм региона.

У поменутом коалиционом споразуму између осталог стоји да је Коалиција за петицију прикупила више од 70.000 потписника и да ће се СНС залагати да се реализују захтеви из петиције, а Коалиција ће позвати избеглице да на предстојећим изборима гласају за СНС. На сајту се налази и петиција из 2010. на којој је побројано 12 нерешених захтева избеглих/прогнаних Срба из Хрватске и апел ЕУ да не прими РХ у чланство док те захтеве не реши. Ту су и називи 101 НВО које су стале иза петиције. “Веритаса” нема међу њима јер смо – поучени искуством са “стамбеним збрињавањем бивших носилаца станарских права”, у чијем спровођењу је Линта био партнер хрватске владе, а који је био и остао против интереса Срба – тада закључили да што покрене Линта не може бити у интересу избегличког корпуса. Али сам лично потписао петицију, не зато што сам веровао да може довести до било какве користи за избегличку популацију, већ да ме неко не би прозивао да сам против колектива. И није било говора да ће неко на основу те петиције себе промовисати. Напротив, говорило се да се петиција не сме политизовати нити да се избегличка удружења приклањају некој политичкој опцији.

Зашто је Линта Коалицију, која му је донела место народног посланика, барем формално напустио, и то неколико месеци пред овогодишње ванредне парламентарне изборе? Кога то онда Линта представља у новом сазиву Скупштине Србије ако је напустио коалициони споразум са СНС на чијој листи је и сада као коалициони партнер ушао у Скупштину? Зар Линта није у сукобу интереса кад као народни посланик и потпредседник Одбора за дијаспору и Србе у региону у Скупштини Србије има и организацију, свеједно невладину или политичку, која се зове Савез Срба из региона?

На нека од ових питања одговор знам, као, рецимо, што више организација, то више пара од потенцијалних донатора, посебно ако су донатори државне институције на које, с положаја и из службене канцеларије народног посланика на листи коалиције на власти, може и те како да утиче.

Знам и да нико не верује да Линтина многобројна саопштења, срочена испред недефинисане организације ССР, уопште долазе до адресата. Њима је заправо и једини циљ да потписнику донесу нешто медијске пажње и личну корист. Када би му заиста био циљ да у Скупштини Србије оствари нешто из оног коалиционог споразума са СНС, онда би се оглашавао испред скупштинског Одбора за дијаспору и Србе из региона, јер је глас испред скупштинског одбора много јачи и утицајнији (наравно и одговорнији) него онај испред НВО.

Можда је све то што ради Линта lege artis. Можда у свој тој “муљажи” и нема сукоба интереса. Али сам сигуран да то што он ради не користи избеглицама. Уосталом, свакодневна коментарисања саопштењима “свега и свачега” губе сваки смисао.

 
facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.