D.I.C. Veritas

Večernje novosti, 30.03.2014., Zašto je Saša Obradović zahvalan istoričaru Verhasu

RAKETIRANjE IZBEGLIČKIH KOLONA KRAJIŠKIH SRBA

Direktor Muzeja Ministarstva odbrane Hrvatske u svojoj knjizi rasvetlio ono što nisu bili u stanju Haški sud, Hrvatski sud i Sud Bosne i Hercegovine…

SVE donedavno zvanična hrvatska istina o raketiranju izbegličkih kolona krajiških Srba 7. i 8. avgusta 1995. na Petrovačkoj cesti i na mostu na Uni između Dvora i Novog Grada glasila je da su kolone srpskih izbeglica u Bosni gađali avioni bosanskih Srba.

Prošlog petka Saša Obradović, šef srpskog pravnog tima u tužbi za genocid protiv Hrvatske, „zahvalio se“ Mariju Verhasu, direktoru Muzeja Ministarstva odbrane Republike Hrvatske u Zagrebu, jer je u svojoj knjizi „Hrvatsko ratno zrakoplovstvo u Oluji“ rasvetlio ono što nisu bili u stanju Haški sud za ratne zločine, Hrvatski sud i Sud Bosne i Hercegovine – da su strašni zločin počinili Hrvati, iz svojih aviona.

Dva napada iz vazduha na kolone civila koji su se povlačile pred hrvatskom „Olujom“ iz Krajine kod mesta Bravsko (kada je ubijeno devetoro ljudi) i napad na izbegličku kolonu na mostu između Dvora i Novog Grada (kada je stradalo četvoro) dugo su bili jednostavno „zaboravljeni“. Međunarodni sud za ratne zločine u Hagu, u procesu protiv hrvatskih generala, bombardovanje kolone srpskih izbeglica nije smatrao relevantnim u optužnici protiv Gotovine i Markača.

- Hrvatska odbija da prizna i da je bilo pojedinačnih zločina nad Srbima – rekao je za „Novosti“ Saša Obradović komentarišući ponašanje hrvatske strane u procesu za genocid.

Obradović je u petak pred sudom podsetio da se do avgusta prošle godine u Hrvatskoj govorilo da je u pitanju zločin srpske avijacije. Tek u septembru prošle godine „agentica“ tužbe Hrvatske pre MSP u pismu je priznala da su za ovaj događaj odgovorni hrvatski avioni. Godinu dana ranije pojavila se knjiga u kojoj stoji koji su avioni bili korišćeni u napadu, kako se zovu piloti za njihovim upravljačima, ko je naredio zadatak….

Banjalučki Centar javne bezbednosti je krajem 2010. Tužilaštvu BiH podneo izveštaj protiv hrvatskih oficira Imre Agotića, Josipa Čuletića i Danijela Borovića i pilota Ivana Selaka i Ivice Ivandića, kojim ih tereti za ratni zločin protiv srpskog civilnog stanovništva u Bosanskom Petrovcu.

Oni su osumnjičeni da su u avgustu 1995. godine u mestu Kapljuh u selu Bravsko borbenim avionima „mig-21“ raketirali civilnu kolonu izbeglica i ubili devet, a ranili 50 Srba koji su bežali iz Hrvatske.

Kako su „Novosti“ saznale, do sad, istražitelji iz BiH su u Beogradu, Apatinu i još nekim gradovima uzeli izjave svedoka i žrtava akcije i sa tim materijalom su se obratili Hrvatskoj.

Letački dnevnici im nisu dostavljeni kao što Hrvati Haškom sudu nikad nisu ustupili „topničke dnevnike“ iz 1995. Hrvatsku zbog toga niko nije „ukorio“.

SNIMILI FRANCUZI

Zločin kod Dvora na Uni 8. avgusta snimila je francuska TV Antena 5. UZ TV snimak ostao je i zapis indijskog pripadnika Unprofora majora Rite Lepeša da su „migovi“ sa hrvatskim oznakama, koji su sa aerodroma „Pleso“ uzleteli osam minuta ranije, „stupili u dejstvo“ u 18.43 po koloni izbeglica.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.