D.I.C. Veritas

Večernje novosti, 30.08.2017, Bitka za Mladićev život

Ministarka pravde Nela Kuburović uputiće do kraja nedelje u Hag inicijativu da se general leči u Srbiji. Zbog neadekvatnog lečenja srca sve mu je gore: pritisak skače preko 200, povremeno gubi pamćenje, trpi bolove, kaže porodica

MINISTARKA pravde Nela Kuburović uputiće do kraja nedelje inicijativu Haškom tribunalu da se generalu Ratku Mladiću, bivšem komandantu Vojske Republike Srpske, omoguće adekvatni uslovi lečenja, s obzirom na to da je teško bolestan, a na šta već neko vreme ukazuju članovi njegove porodice i branilac.

Ministarstvo će podržati i predlog branioca da se Mladiću, ukoliko je to potrebno, odredi privremeno puštanje na slobodu radi lečenja u Srbiji.

- Najkasnije do sredine sledeće nedelje podnećemo zahtev Ministarstvu pravde za davanje garancije za lečenje Mladića u našoj zemlji – rekao je za “Novosti” Miodrag Stojanović, zastupnik odbrane haškog optuženika. – Trenutno pribavljamo novu medicinsku dokumentaciju jer mu se u poslednje vreme zdravstveno stanje pogoršalo.

Stojanović je posetio svog klijenta početkom ovog meseca i bio je iznenađen jer Mladić nije mogao da izdrži tročasovnu posetu:

- Posle dva sata više nije mogao da sedi i koncentriše se na razgovor. Ozbiljno sam zabrinut zbog onoga što sam video. Od tada činimo sve što je moguće da ga sačuvamo i zato apelujemo da mu se omogući lečenje.

Još zabrinutija je generalova porodica. Darka, njegovog sina, zatekli smo kako se pakuje za put u Hag sa suprugom i decom.

- Otac je u veoma teškom stanju i tražimo svaki mogući način da mu spasemo život – kaže Darko Mladić. – Pritisak mu skače iznad 160, pa i 200, što je za nekoga ko je preživeo moždani udar izuzetno opasno. Veštaci su utvrdili da je bilo velikih propusta u lečenju, pre svega zbog neadekvatne terapije u domenu kardiologije. Kod takvih pacijenata kao što je on tačno se zna šta je dozvoljeno, a šta ne, kao i šta je preporučeno. U njegovom slučaju ništa od toga nije ispoštovano. Zato želimo da ga prebacimo na lečenje u Srbiju što pre i zahvalni smo Vladi ukoliko je voljna da da garancije.

Tim branilaca i generalova porodica još proletos su ukazali na nesavesno lečenje u Sheveningenu. Kako su tvrdili, medicinska dokumentacija i mišljenje specijalista su bili jasni – bivšem komandantu VRS ne pruža se adekvatna pomoć, a Tribunal je odbio, uprkos garancijama ruskog predsednika Vladimira Putina lično, da ga uslovno pusti na lečenje u Rusiju.Darko Mladić je tada izneo da su svi lekari, čak i oni u Tribunalu, procenili da kod njegovog oca postoji najveći mogući rizik od zdravstvenog incidenta koji može da izazove smrt. Jedino je pritvorski doktor Paulus Falke smatrao da on ne treba da se leči u bolnici. Pritom, taj isti lekar je već pravio propuste u analizi generalovog zdravstvenog stanja.Ratko Mladić je, od kada je stigao u Hag, 2011. godine, imao upalu pluća, dva moždana i jedan srčani udar. Kao posledica, danas mu je cela desna strana slabo pokretna. Početkom marta u snu je imao kraći tranzitni moždani udar, koji je, po rečima njegovog sina, trajao pet minuta. Da je trajao koji minut duže, procene lekara su da se ne bi ni probudio.

U poslednje vreme ima kraće gubitke pamćenja, koje mu se posle vraća. Prema tvrdnjama porodice i odbrane, za bolove od kojih noću ne može da spava pritvorski lekar mu je davao paracetamol, a za grčenje mišića predlagali su mu masažu.

Mladića su već pregledali eminentni ruski lekari, a prema rečima Miodraga Stojanovića, prošle nedelje posetili su ga i čelnici Ruskog komiteta za odbranu Pavel Dorohin i Jelena Guskova. Mada je već jednom pretresno veće Tribunala odbilo ruske garancije da pusti generala na lečenje u ovu zemlju, Mladićev tim je doskora hteo zahtev da ponovi, smatrajući da će tamo dobiti najadekvatnije lečenje.

Međutim, s obzirom na spremnost naših vlasti da se uključe i pruže pomoć, i s obzirom na odličnu stručnost srpskih lekara, doneta je odluka da se ipak zatraži njegova hospitalizacija u Beogradu.

PROCEDURA

KADA Mladićeva odbrana bude poslala Ministarstvu pravde zahtev za davanje garancija, procedura nalaže da Ministarstvo, posle analize ispunjenosti uslova, predloži Vladi zaključak da te garancije budu i date. Vlada Srbije je do sada za svakog svog građanina za kog su se stekli uslovi dala Tribunalu potrebne garancije.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.