D.I.C. Veritas

Večernje novosti, 31.05.2016., Tuzlanska kapija – falsifikat

Novak Đukić podneo krivičnu prijavu protiv veštaka Berka Zečevića iz BiH. Na osnovu spornog ekspertskog nalaza general osuđen na 20 godina robije. Da su je ispalili Srbi, granata bi pala na haubu “golfa”

GENERAL Novak Đukić podneo je Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv sarajevskog veštaka balističara prof. Berka Zečevića zbog osnovane sumnje da je sudu podneo lažan nalaz zbog kojeg je Đukić osuđen na 20 godina robije. Zečević je veštačio eksploziju na tuzlanskom trgu Kapija 1995. godine i tvrdio da je eksplodirala granata ispaljena sa srpskih položaja.

U krivičnoj prijavi se tvrdi da je Zečević sa umišljajem falsifikovao dokaze kojima je raspolagao prilikom veštačenja.

Navodi se da je Zečević pred sudom izneo netačne podatke o položaju “golfa” kraj kojeg je navodno pala granata i pomerio ga za više od pola metra kako bi dobio odgovarajući ugao, da bi mogao da tvrdi da je ona došla sa srpskih položaja iz zaseoka Panjik. Da je u nalazu koristio tačno mesto gde je vozilo zaista bilo, granata bi, da je ispaljena iz srpskih topova, po svim matematičkim proračunima pala na haubu “golfa”, dodaje se.

Veštak je, kako piše u krivičnoj prijavi, manipulisao i koordinatama kratera, kako bi dobio željeni smer navodnog projektila, i nije koristio podatke i skice policijskog uviđaja. U istom nalazu tvrdi različito – da je granata ispaljena s razdaljine od 26,5 kilometara i sa nešto više od 27 kilometara. Navodi se da je “Zečević svoje lažne zaključke zasnovao na proizvoljno odabranim i fizički neutemeljenim parametrima”, a “sve u cilju prikrivanja pravih izvršilaca tog dela i dovođenja suda u zabludu da su za eksploziju odgovorni Vojska Republike Srpske i general Novak Đukić”.

SPISI IZ SARAJEVA NISU STIGLI

U SREDU se nastavlja suđenje u beogradskom Specijalnom sudu po zahtevu Suda BiH da Srbija prizna presudu protiv Novaka Đukića i pošalje ga na izdržavanje kazne u neki od svojih zatvora. U aprilu je zatraženo da se iz Sarajeva pošalju spisi predmeta protiv Đukića, ali oni još nisu stigli u Beograd.

S. J. MATIĆ

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.