D.I.C. Veritas

Večernje novosti, Agencije, 30.11.2018, REAKCIJE NA OSLOBAĐANJE ORIĆA

To što neko nije osuđen iz političkih razloga, ne znači da nije počinio zločine, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić povodom oslobađajuće presude za Nasera Orića

To što neko nije osuđen iz političkih razloga, ne znači da nije počinio zločine, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić povodom oslobađajuće presude za Nasera Orića i primetio da je očigledno da za nas, Srbe, neće biti pravde.

“Očigledno da naša suza nema roditelja i da će čak i ubijeni, preklani, Slobodan Ilić ispasti kao da je ubijen od ko zna koga ili da je izvršio samoubistvo”, rekao je Vučić novinarima u Nikoziji.

I pored živih svedoka koji, podsetio je Vučić, potvrđuju da je Orić počinio zločin, neki se prave da to ne čuju i ne vide.

“Imamo protiv što se slavi nepravda i oni koji su činili zločine. To što neko nije osuđen iz političkih razloga ne zanči da nije počinio zločin. A za mene je čudo da neko nije osuđen, a postoje živi ljudu koji mogu da posvedoče”, rekao je Vučić.

Zato treba da se još više borimo za napredak naroda, za bolji ekonomski rast i nezaborav naših žrtava.

“Kad ih drugi ne vide, da mi to radimo, da sve te žrtve ne budu zaboravljene, kao i neki koji pripadaju drugom rodu, a naši sunarodnici su ih pogubili”, rekao je Vučić.

Dodao je i da se znao unapred ishod, jer je reč o političkoj a ne pravnoj odluci.
CVIJANOVIĆ: PRESUDA U SLUŽBI POLITIKE
Predsednica Republike Srpske Zeljka Cvijanović izjavila je da je “oslobađajuća presuda Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću još jedna potvrda da je pravosuđe na nivou BiH u funkciji bošnjačke ratne politike”, preneli su banjalučki mediji.Ona je dodala da je s obzirom na dosadašnju praksu Suda BiH, ovakva presuda bila očekivana i “samo je potvrdila naše sumnje u pristrasnost ovog takozvanog “pravosuđa”, prenosi RTRS.

Ona je istakla da će ovakva odluka produbiti nepoverenje i negativno uticati na ionako krhke odnose u BiH.

Cvijanović je rekla da su ovakvom odlukom , praktično, amnestirani svi monstruozni zločini nad srpskim stanovništvom u Podrinju.

“Ako je ovo pravda namenjena srpskom narodu u BiH, onda ne treba da nas čudi to što Srbi svakim danom sve manje veruju u zajedničku budućnost u BiH”, istakla je predsednica Srpske.

VULIN: OSLOBAĐANjE ORIĆA PORUKA DA ŽIVOTI SRBA MANjE VREDE

Ministar odbrane Aleksandar Vulin kaže da će oslobađanjem “dokazanog ubice” Nasera Orića odgovornosti biti oslobođeni svi koji su ubijali Srbe. Komentarišući oslobađajuću presudu ratnom komandantu bosanske vojske u slučaju pred Apelacionim sudom BiH, Vulin je ocenio da je time opet potvrđeno da za Srbe nema pravde tamo gde Srbi nemaju i svog sudiju i svoj zakon.

“Samo Srbi osećaju bol zbog poklanih Srba. Za druge naši mrtvi nisu vredni ni pravde, ni pamćenja. Oslobađanje Orića je ruganje njegovim žrtvama, vređanje njihove uspomene i poruka Srbima da njihovi životi i njihove smrti manje vrede od drugih naroda. Presuda će produbiiti jaz među narodima u Bosni i Hercegovini i tako će Orić nastaviti da preti ponavljanjem zla za koje nije kažnjen. Sramno”, rekao je Vulin.

DAČIĆ O SREBRENICI I ORIĆU: LEGITIMNO SAMO UBIJANjE SRBA…

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je da je Srbija “milion puta do sada” osudila sve ratne zločine, uključujući i zločin u Srebrenici, ali da sa druge strane nije bilo nikakvih osuda zločina protiv Srba.

“U isto vreme kada je EP, na predlog slovenačkog poslanika, usvojio amandman na izveštaj o Srbiji u kojem se Srbija poziva da prizna genocid u Srebrenici kao jedan od uslova za ulazak u EU i kada novoizbarani član Predsedništva BiH, koji još nije ugrejao stolicu na koju je seo, a već je počeo stalno da usmerava žaoke prema Srbiji i našem narodu, dolazi do odluke suda BiH u kojem oslobađaju odgovornosti Nasera Orića”, rekao je Dačić novinarima na Kipru.

On je dodao da postoje živi svedoci da je Orić lično vršio ratne zločine nad Srbima i podvukao da odluka suda BiH ne može doprineti stabilizaciji prilika u regionu.

Dačić je istakao i da je Srbija milion puta do sada osudila sve ratne zločine, uključujući i zločin u Srebrenici, ali da sa druge strane, ne samo da nije bilo nikakvih osuda zločina protiv Srba, već nije bilo nijedne reči izvinjenja.

“Već su svi zločinci praktično oslobođeni. I na KiM, uključujući Haradinaja, Ljimaja, i zločinci u BiH sa Naserom Orućem na čelu, u Hrvatskoj, gde su oslobođeni odgovornosti za Oluju, koja je bila najveće etničko čišhcenje posle Drugog svetskog rata”, podvukao je Dačić.

Naveo je da su ovo pokušaji da se Srbija žigoše kao zemlja koja je kriva za genocide, iako je Međunarodni sud pravde jasno utvrdio da Srbija ne nosi nikakvu odgovornost za zločin u Srebrenici.

Zanimljivo je, kaže, da amandaman u EP dolazi iz Slovenije, u kojoj Srbi nemaju ni status nacionalne manjine.

“Ni Slovenija, ni Hrvatska, ni BiH nikada nisu rekle izvini, ili da se osete odgovornim za genocid koji je počinila Austrougarska, jer su bili u njihovom sastavu i vojsci, od 1914-1918. godine, kada je stradalo 28 odsto stanovništva Srbije, ubijeno 1.270.000 Srba… U Drugom svetskom ratu NDH je bila do Beograda i Novog Sada… Pa, nemojte, neuporedivo je to kada se pokuša uporediti sa Srebrenicom”, rekao je Dačić.

Poručio je da svako treba da preuzme odgovornost, ali da današnja presuda nije preuzimanje odgovornosti ni želja da se dođe do utvrđivanja krivaca, već je želja da se prave loše odnosi sa Srbijom.

Srbija je, istakao je Dačić, zainteresovana za dobre odnose sa BiH, kao i sa Slovenijom i Hrvatskom, ali želja da se Srbi definišu kao jedini genocidni narod na svetu je već previše.

On je ponovio da nakon milionskih žrtava u oba svetska rata Srbija nije dobila ni dinar ratne odštete.

Kako kaže, poruka današnje odluke suda BiH je da je legitimno ubijati Srbe.

“Nije dobro što je došlo do toga i treba da se osudi zločin u Srebrenici, ali da li to znači da je legitimno i nekažnjivo ubijati Srbe? To je poruka današnjeg dana”, kazao je ministar.

On je pozvao hrvatskog člana Predsedništva BiH Željka Komšića da se izjasni povodom oslobađajuće presude Oriću, te dodao da ako to ne uradi, onda je “veliki manipulant koji radi na tome da se što više unazade odnosi Srbije i BiH”.

GOVEDARICA: OVO JE DOKAZ DA U BIH NEMA PRAVDE ZA SRBE

Predsednik Srpske demokratske stranke u BiH Vukota Govedarica izjavio je da je današnja oslobađajuća presuda Suda BiH bošnjačkom ratnom komandantu u Srebrenici Naseru Oriću konačan dokaz da u toj zemlji ne postoji pravda za Srbe.

“Ko će i kada odgovarati za srpske žrtve? Ko će odgovarati za poklane Srbe, silovane Srpkinje i pobijenu srpsku decu? Očigledno niko, jer je pravda u rukama politike, a ne u rukama prava”, napisao je Govedarica u saopštenju.

Govedarica je naveo da je Oriću moralo da se sudi na osnovu onoga što je učinio, a ne na osnovu toga kom narodu pripada.

“Svaki drugi kriterijum je nova uvreda za srpske žrtve. Srpske žrtve zaslužuju i mir i pravdu, a to ne mogu da imaju dok su na slobodi oni koji su odgovorni za njihovu smrt”, naveo je predsednik SDS.

Apelaciono veće Suda BiH izreklo je danas oslobađajuću presudu Oriću, ratnom komandantu Armije BiH u Srebrenici, i pripadniku Armije BiH Sabahudinu Muhiću. Oni su se u ponovljenom postupku teretili za zločin nad ratnim zarobljenicima srpske nacionalnosti na području Srebrenice i Bratunca.

RS: SUD BIH NE POŠTUJE SRPSKE ŽRTVE

Predstavnici Republike Srpske oštro su osudili konačnu oslobađajuću presudu po optužnici protiv ratnog komandanta tzv. Armije BiH za Srebrenicu, Nasera Orića, i njegovog saborca, Sabahudina Muhiću.

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske, Nedeljko Čubrilović, najoštrije je osudio oslobađajuću presudu Oriću, ističući da je to potpuni krah pravosudnog sistema BiH, koji do temelja ruši proces pomirenja naroda i izgradnje demokratskog društva i vladavine prava.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske, Milenko Savanović, rekao je da je Sud BiH danas pokazao nepoštovanje prema srpskim žrtvama, ali da ne iznenađuje takav postupak, s obzirom na selektivnu pravdu u BiH.

Predsednik Boračke organizacije Republike Srpske, Milomir Savčić, smatra da Srpska treba da prestane da finansira institucije pravosuđa na nivou BiH, preneli su banjalučki mediji.

Predsednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila, Nedeljko Mitrović, ističe da Narodna skupština Republike Srpske zbog oslobađajuće presude Oriću treba što pre da stav van snage nametnute odluke visokog predstavnika o formiranju Tužilaštva i Suda BiH.

Predsednik Udruženja porodica nestalih Sarajevsko-romanijske regije, Milan Mandić, rekao je da pravda i pravo u BiH ne stanuju pod istim krovom.

Predsednik Saveza logoraša Republike Srpske, Branislav Dukić, smatra da oslobađajuća presuda Oriću samo potvrđuje da u Sudu i Tužilaštvu BiH nema pravde, već da u ovim institucijam vlada politika, zbog čega treba da ih napuste srpski predstavnici.

Predsednik Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske, Božica Živković Rajilić, smatra da svi srpski predstavnici treba da napuste Sud i Tužilaštvo BiH.

Predsednik Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila iz Srebrenice, Branislav Vasiljević, rekao je da su porodice srpskih žrtava ostale neme.

Predsednik Srpske demokratske stranke, Vukota Govedarica, rekao je da oslobađanje Orića predstavlja konačan dokaz da u BiH pravda za Srbe ne postoji.

Iz PDP-a je saopšteno da ova presuda ponovo dokazuje neprofesionalnost, politički rad i selektivni pristup pravdi u BiH.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH, Staša Košarac, izjavio je da je oslobađajuća presuda Oriću još jedna potvrda da pravosudne institucije na nivou BiH, nametnute odlukom visokog predstavnika, predstavljaju pravosudnu lakrdiju pod pritiskom i uticajem Bošnjaka.

Direktor Instituta za istraživanje zločina nad Srbima u 20. veku, Milivoje Ivanišević, rekao je da je oslobađajuća presuda očekivana i da su njome dodatno legalizovani svi zločini počinjeni nad Srbima u 20. veku.

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.