D.I.C. Veritas

Večernje novosti, Beta, 11.12.2019, Veritas: Ni posle 28 godina nema komandno odgovornih za zločin u Paulin Dvoru

Još niko nije odgovarao po komandnoj odgovornosti za zločin i ubistva 18 civila u Paulin Dvoru kod Osijeka koji je dogodio pre 28 godina, podseća Dokumentacioni centar „Veritas“

Dokumentacioni centar “Veritas” podsetio je da se danas navršava 28 godina od zločina u Paulin Dvoru kod Osijeka u kojem su pripadnici Hrvatske vojske (HV) ubili 18 srpskih i mađarskih civila i za koji nikada niko nije odgovarao po komandnoj odgovornosti.

Kako se navodi, u noći između 11. i 12. decembra veći broj pripadnika 130. brigade HV upao je u kuću Andrije Bukvića u selu Paulin Dvor, u kojoj su u kućnom pritvoru bili smešteni civili srpske nacionalnosti, i ubili 17 Srba i jednog Mađara prosečne starosti 64 godine.

Oni su ih pobili automatskim oružjem i bombama u znak odmazde zbog smrti svojih saboraca.

Među ubijenima je bilo osam žena i četiri bračna para a nakon zločina oni su ostavljeni u vojnom skladištu Lug kod Čepina a njihova tela prekrivena su starim rashodovanim vozilima.

Iako je Generalštab HV odmah obavešten o zločinu, istraga nije dala rezultate a slučaj je ponovo pomenut 1997. godine kada su haški istražioci počeli da se interesuju za to ubistvo.

Karlovačka inženjerijska brigada HV je tela pobijenih spakovala u belu plastičnu burad i prebacila na Velebit, u blizinu Gospića, oko 500 kilometara od primarne grobnice, gde su ih tek 2002. godine pronašli istražioci Haškog tribunala.

U martu 2003. godine, kao neposredni izvršioci osuđeni su Nikola Ivanković na 15 i Enes Viteških na 11 godina zatvora ali hrvatsko pravosuđe nikada nije procesiuralo bilo koga po komandnoj odgovornosti, niti je utvrđivalo krivicu onih koji su taj zločin prikrivali, organizovali i sproveli premeštanje posmrtnih ostataka.

Po popisu stanovništva iz 1991. u Paulin Dvoru je živelo ukupno 168 stanovnika: 147 Srba, devet Jugoslovena, četiri Hrvata i osam ostalih.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.