D.I.C. Veritas

Večernje novosti, MUČIO I TUKAO SRBE, VOJNIKE JNA: Potvrđena optužnica protiv hrvatskog državljanina Branka Tunića Albanca

ODELENJE za ratne zločine Višeg suda u Beogradu potvrdilo je optužnicu protiv hrvatskog državljanina Branka Tunića Albanca (59), zbog ratnog zločina nad srpskim ratnim zarobljenicima u zagrebačkom logoru Rakitje i ubistva vojnika JNA Marka Utržana (20) iz Kikinde.

On je optužen za prebijanja, mučenja i zlostavljanja 13 zarobljenih vojnika JNA srpske nacionalnosti u septembru 1991. godine. Pripadnici paravojnog “Zbora narodne garde” u Hrvatskoj su zarobljavali vojnike na služenju vojnog roka, koji su prethodno položili oružje i predali se i odvodili ih Centar za obuku MUP-a Hrvatske u Rakitju, koji su pretvorili u logor. Tu su izdvojili Hrvate, Slovence, Muslimane i Makednoce i pustili ih kućama, a Srbe su držali zatočene. Osim Rakitja u Zagrebu su bila još tri logora u kojima su sabirali Srbe – u Selskoj ulici, Vlaškoj ulici i bivšoj kasarni JNA Kerestinec.

Sve žrtve iz Rakitja su Tunića označili kao čuvara u logoru, koji ih je najviše mučio i tukao. Batinao ih je u podrumu palicom i kundakom oružja po tabanima, leđima, glavi, toliko da im je koža pucala i da nisu mogli da koračaju, a onda ih je terao da brzo hodaju ka sobi i opet usput udarao. Nožem ili bajonetom im je vrteo oko očiju i pretio da će ih izvaditi, ili bi repetirao pištolj i prislanjao na glavi i u usta. Tako je mučio i Marka Uržana i onda upucao iz pištolja u glavu pored nosa.

Kako smo saznali posle pisanja “Novosti” o podizanju optužnice protiv Tunića i njegovim zločinima, policiji su se javile još tri žrtve, koje su tad odvedene u Rakitje i koje je on zlostavljao. Tunić je inače Albanac katolik rođen na Kosmetu u Vitini. Pre 32 godine se odselio u Zagreb i kasnije dobio njihovo državljanstvo. Jedna hrvatska NVO je istraživala i tvrdila da on osim Marka Utržana ima još 12 ljudi na duši, ali slobodno se šeta njihovom zemljom.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.