D.I.C. Veritas

Večernje novosti, Tanjug, 23.10.2018,Meron odbio zahtev za uslovni otpust Miletića iz zatvora

Predsednik Mehanizma međunarodnih krivičnih sudova u Hagu Teodor Meron ponovo je odbio zahtev generala Vojske Republike Srpske Radivoja Miletića da mu odobri uslovni -

Predsednik Mehanizma međunarodnih krivičnih sudova u Hagu Teodor Meron ponovo je odbio zahtev generala Vojske Republike Srpske Radivoja Miletića da mu odobri uslovni – prevremeni otpust sa izdržavanja kazne od 18 godina zatvora na koju je osuđen zbog zločina protiv čovečnosti u Potočarima 1995. godine.

Iako se 2005. godine dobrovoljno predao Haškom tribunalu i u maju izdržao dve trećine kazne zatvorske kazne (uslov za prevremeni otpust) Meron je kao razlog za odbijanje zahteva naveo težinu zločina zbog kojih ga je Haški tribunal osudio.

Miletić kaznu izdržava u zatvoru u Finskoj.

Prvi zahtev Miletića za prevremeni ozlazak iz zatvora Meron je odbio u julu 2017. jer nije bio ispinjen uslov od dve trećine izdržane kazne.

Haški tribunal proglasio je Miletića 2010. proglasio krivim za ubistva, progon i prisilno premeštanje Muslimana iz Srebrenice i Žepe u julu 1995.

Prvostepenom presudom, u junu 2010, bio je osuđen na 19 godina zatvora, a Apelaciono veće Tribunala je krajem januara 2015. delimično usvojilo žalbu odbrane i smanjilo kaznu Miletiću na 18 godina zatvora.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.