D.I.C. Veritas

Večernje novosti,Tanjug, 09.06.2018, Vasiljkovićeva žalba u utorak na sudu

Vrhovni sud Hrvatske razmatraće u utorak, 12. juna u Zagrebu žalbe na prvostepenu presudu Draganu Vasiljkoviću, poznatom kao kapetan Dragan (63), kojom je prošlog septembra osuđen na 15 godina zatvora zbog navodnih zločina u Hrvatskoj

Vrhovni sud Hrvatske razmatraće u utorak, 12. juna u Zagrebu žalbe na prvostepenu presudu Draganu Vasiljkoviću, poznatom kao kapetan Dragan (63), kojom je prošlog septembra osuđen na 15 godina zatvora zbog navodnih zločina u Hrvatskoj.

Vasiljković se nalazi u pritvoru u Splitu, odakle će se prema pisanju hrvatskih medija petočlanom sudskom veću obratiti video-linkom iz zatvora.

Sednica je zakazana za 8:30.

Vasiljković je preko svojih pravnih savetnika iz Beograda apelovao na srpske medije da dođu na javnu sednicu žalbenog suda, ili bar da izveštavaju o ishodu, u želji da se obezbedi balansiran pristup njegovom slučaju.

Nakon razmatranja žalbi, Vrhovni sud Hrvatske može presudu da potvrdi, da je preinači u pogledu kazne, kao i da je u ukine i naloži novo suđenje.

Vasiljković je u septembru 2017. u Županijskom sudu u Splitu proglašen krivim za dve tačke optužnice – zlostavljanje zatvorenika na Kninskoj tvrđavi i napad na policijsku stanicu u Glini.

U završnim rečima kapetan Dragan je odbacio bilo kakvu krivicu za ono što mu se stavlja na teret.

Vasiljković je nakon rata 90-tih otišao je u Australiju gde je kasnije uhapšen i izručen Hrvatskoj koja ga je tražila zbog ratnih zločina.

Optužen je daje kao komandant jedinice za posebne namene u julu 1991. u Glini, u dogovoru sa zapovednikom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada i zauzimanja glinske policijske stanice, prigradskog naselja Jukinca te sela Gornjeg i Donjeg Viduševca.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.