D.I.C. Veritas

Večernji list, 02.07.2015., Započelo još jedno suđenje za razbijenu dvojezičnu ploču

Zorica Gregurić novinarima je rekla kako joj je jedini motiv za razbijanje dvojezične ploče bila činjenica da je ona postavljena protuzakonito i protivno odluci Ustavnoga suda iz kolovoza prošle godine

Nakon nešto više od devet mjeseci danas je na Općinskom sudu u Vukovaru započela glavna rasprava u sudskom postupku protiv Zorice Gregurić iz Zagreba. Njoj se sudi jer je 23. rujna prošle godine razbila dvojezičnu ploču na zgradi Policijske postaje Vukovar. Nakon održane glavne rasprave Gregurić je novinarima rekla kako joj je jedini motiv za razbijanje dvojezične ploče bila činjenica da je ona postavljena protuzakonito i protivno odluci Ustavnoga suda iz kolovoza prošle godine.

– Smatram da je to bilo moje demokratsko pravo iskazivanja građanskog neposluha. Ne može netko postavljati kvalifikaciju iz posebno niskih pobuda, odnosno, snažne odbojnosti prema jeziku i pismu nacionalne manjine ako sam odmah u iskazu rekla koji su moji motivi i ako sam predočila i odluku Ustavnog suda koja izričito u članku 3., alineja 3., kaže da se Grad Vukovar izuzima od primjene Zakona o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina i da se ne smiju vršiti sredstva prisile u provođenju toga zakona. Ne može se protuzakonitim smatrati nešto što je protivno i postavljeno izvan zakona – rekla je Gregurić. Prema njezinim riječima toga 23. rujna ploča na zgradi vukovarske policije postavljana je tri puta tako da je „izvršna vlast prekršila odluka Ustavnoga suda“.

– Prva ploča toga dana razbijena je u 11 sati, a druga sam ja razbila u 19 sati. Mislim i kako nije bilo razloga za mjere prisile koje su tada provedene nada mnom – rekla je Gregurić koju u ovome slučaju zastupa vukovarski odvjetnik Emil Mitrovski. On je najavio kako će se rasprava nastaviti u rujnu te da obrana smatra kako u ovome slučaju nema kaznenoga djela bez obzira na to što je ploča kao takva razbijena.

– Mi to i ne smatramo prijepornim, već prijepornom smatramo činjenicu radi li se ili ne radi o kaznenom dijelu. Smatramo da kaznenog djela ovdje nema – rekao je Mitrovski.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.