D.I.C. Veritas

Večernji list, 02.12.2015., ZAVRŠIO NA SUDU NAKON DESET GODINA BIJEGA PA POZDRAVIO MERČEPA ‘Di si, Tomo? Tomo, jesmo li se za ovo borili?’

ZAGREB – Di si, Tomo? Tomo jesmo li se za ovo borili? – prve su riječi koje je svojemu bivšemu suborcu Tomislavu Merčepu s vrata sudnice uputio svjedok Igor Mikola, kojemu je to prvo pojavljivanje u javnosti nakon desetogodišnjega bijega iz Hrvatske. Mikola, koji je je u bijegu od rujna 2005. kada se nije pojavio na izricanju presude za ubojstvo civila u Pakračkoj Poljani 1991., prošle godine sam se predao policiji u Peruu, a razlog je po svemu sudeći bio to što je u izručenju Hrvatskoj vidio spas od obračuna tamošnjih kokainskih kartela.

Naime, dan prije Mikoline predaje u Peruu je likvidiran Goran Stavrić Kljuki, bivši arkanovac s kojim se Mikola u izgnanstvu navodno družio. Mikola je nedavno nakon dugog ekstradicijskog postupka izručen Hrvatskoj, a nalazi se na odsluženju petogodišnje zatvorske kazne zbog ubojstva s čije je objave pobjegao prije više od desetljeća. Mikola je na suđenje Merčepu pozvan kao svjedok jer se Merčepu sudi da je odobrio niz zločina koje su počinili pripadnici rezervnog sastava MUP-a, među ostalima baš Mikola. Međutim Merčep poriče te optužbe i tvrdi da nije zapovijedao ovom postrojbom. Te Merčepove navode jučer je potvrdio i Mikola, koji je rekao kako je njegov zapovjednik bio ministar unutarnjih poslova, Ivan Vekić, a ne Merčep. Za Vekića koji je preminuo prošle godine Mikola je rekao da su “stalno tijekom rata bili na vezi, te da mu je on dao zadatak da brine za Merčepa”.

“Vekić je s nama komunicirao preko Merčepa koji je bio savjetnik te nije mogao zapovijedati. Ja sam u postrojbi brinuo za Merčepovu sigurnost.” Međutim sudac mu je potom predočio dokumente iz postrojbe iz kojih je bilo vidljivo da mu je 1991. automobil na korištenje dao Merčep.

“Moguće je da sam vozio taj auto, no ne sjećam se konkretno jer sam tada vozio puno različitih vozila”, rekao je Mikola objašnjavajući da je Merčep u postrojbi bio “moral”, a njemu osobno i “autoritet”. “Ljudi su ga poštovali i uvažavali, ali ne mogu reći jesu li ga slušali”, objasnio je Mikola i dodao da ništa ne zna o ubojstvima u Pakračkoj Poljani u vrijeme dok je bio tamo stacioniran, i da nikada osobno nije vidio uhićene civile. Mikola je rekao i da nema veze s ubojstvom obitelji Zec premda ga čitav život proganjaju zbog toga.

Vidno smršavjeli Mikola, koji je rekao da već tjedan dana u Lepoglavi štrajka glađu, u jednom je trenutku rekao da neće nastaviti svjedočiti ako ne dobije multivitaminski napitak, međutim na kraju se zadovoljio čašom vode.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.