D.I.C. Veritas

Večernji list, 11.07.2019, Svjedoci: Nismo vidjeli Šilta među napadačima

Crnković je iskazivao da je kao pripadnik rezervnog sastava MUP-a branio Gornji Viduševac te da su u napadu na to selu sudjelovali i Šiltovi.

Tijekom napada nisam vidio Martića, kojeg sam poznavao od prije rata. Da sam ga vidio, sigurno bih ga prepoznao i zapamtio. Kombinirani napad tenkova JNA i srpskih teritorijalaca išao iz nekoliko pravaca te da je nakon pada Donjeg Viduševca to selo zapaljeno – kazao je Stevo Borić, svjedočeći u nastavku suđenja Sinišu Martiću Šiltu na zagrebačkom Županijskom sudu. Martiću se sudi u odsutnosti zbog ratnog zločina nad civilima u selima Donji i Gornji Viduševac u rujnu 1991. te u selu Donja Bučica u studenom iste godine.

Borić je u vrijeme napada na Donji Viduševac bio pripadnik rezervnog sastava MUP-a, a kazao je da nije prepoznao nikog od onih koji su bili, kako je kazao, na suprotnoj strani. Crnković je iskazivao da je kao pripadnik rezervnog sastava MUP-a branio Gornji Viduševac te da su u napadu na to selu sudjelovali i Šiltovi.

- Ta je postrojba bila sastavljena od mlađih ljudi koji su činili udarnu snagu napada. Sinišu Matića zvanog Šilt poznajem otprije rata kao bahatog mladića. Za vrijeme napada na Gornji Viduševac nisam vidio Martića, ali da sam ga vidio sigurno bih ga prepoznao. Čuo sam da je napad iz pravca Gline predvodio Stanko Divjakinja, a iz pravca Topuskog Mile Letica – kazao je Crnković. Dodao je da je nakon povlačenja hrvatskih snaga, Gornji Viduševac u potpunosti spaljen, a crkva uništena.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.