D.I.C. Veritas

Večernji list, 12.12.2014., Štrbac: Kapetan Dragan neće živ otići u Hrvatsku

Nakon što su mediji objavili kako je Savezni sud u Canberri odbacio žalbu Dragana Vasiljkovića zvanog Kapetan Dragan o izručenju Hrvatskoj gdje ga očekuje suđenje za ratne zločine, mučenje i ubijanje ratnih zarobljenika, napade na civile tijekom 1991. i 1992.  u okupiranom dijelu Hrvatske, oglasio se i Savo Štrbac, direktor nevladine organizacije Veritas.

Štrbac kaže za Večernje novosti da je “zatečen, ali ne i iznenađen odlukom suda u Australiji da odbaci sve žalbe Dragana Vasiljkovića, na planirano izručenje u Hrvatsku”. Tvrdi da mu je Kapetan Dragan u posljednjem razgovoru rekao kako očekuje ovakav epilog, ali da “on živ neće otići u Hrvatsku”.

- Dragan se nikada nije bojao bilo kojeg suda, ali je imao paničan strah od hrvatskog zatvora. Govorio mi je da se boji kako će ga tamo mučiti ili otrovati. Tada mi je i rekao kako živ neće doći u Hrvatsku. Ta rečenica mi i danas odzvanja u glavi – kaže Štrbac dodajući kako se slučaj Kapetana Dragana i dalje nalazi u fazi istrage, “pa samim tim ne postoji ni optužnica”.

- Iz svih dokaza koje sam imao priliku vidjeti, jasno je da ne postoji pravni temelj da on bude osuđen – zaključuje Štrbac.

Vasiljkovićev odvjetnik je izjavio australskim medijima kako će se njegov branjenik najvjerojatnije na ovu odluku žaliti Vrhovnom sudu, ali ne vjeruje da će posljednja žalba biti usvojena.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.