D.I.C. Veritas

Večernji list, 13.02.2015., S hrvatskom osobnom 
bh. Hrvati će putovati u EU

Hrvatska je zatražila da od ovoga ljeta bude u strožem graničnom režimu koji ima Europska unija. Uvođenjem osobnih iskaznica, olakšat će se prijelaz granice

Izmjene Zakona o osobnoj iskaznici Republike Hrvatske predviđaju više novosti, a najvažnija za hrvatske državljane izvan Hrvatske, uključujući i one u BiH, je da će moći dobiti hrvatsku osobnu iskaznicu koja će im služiti i kao zamjena za putovnicu za prijelaz granice s velikim brojem zemalja. Prema detaljima prijedloga zakona oko kojega je nedavno provedena i javna rasprava, a građani su elektroničkom poštom mogli dostaviti svoje prijedloge, hrvatskim državljanima koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj u osobnu iskaznicu će se upisivati podatak o njihovom prebivalištu u inozemstvu, prema podacima o prebivalištu ispisanim u javnoj ispravi koju im je izdalo nadležno tijelo države u kojoj imaju prijavljeno prebivalište ili odobren boravak. Toj kategoriji hrvatskih državljana hrvatska osobna iskaznica neće služiti kao dokaz njihova prebivališta.

 

 

 

Bez strožeg režima

Kada zakon stupi na snagu, osoba koja nema prijavljeno prebivalište u Republici Hrvatskoj zahtjev za izdavanje osobne iskaznice podnosit će bilo kojoj policijskoj upravi, odnosno policijskoj postaji koja mu je blizu i koja će izdavati ovaj dokument. Za izdavanje osobne iskaznice kao i do sada prilagat će se jedna fotografija propisane veličine koja vjerno prikazuje osobu koja podnosi zahtjev, bez pokrivala za glavu, te se daje na uvid ranije izdana osobna iskaznica ili druga javna isprava kojom se može provjeriti identitet podnositelja zahtjeva. Na ovaj način Vlada Zorana Milanovića će omogućiti hrvatskim državljanima izvan Hrvatske da se nakon uvođenja Schengenskog režima uopće ne osjećaju kao iza željeznog zastora s obzirom da će praktično imati dokument kojim će dodatno ojačati status građana Europske unije. “Osobna iskaznica moći će služiti i kao putna isprava za putovanja u pojedine zemlje koje dopuštaju da se na njihov teritorij ulazi s tom vrstom isprave”, navodi se u objašnjenju zakona.

Elektronički potpis

Uz omogućavanje stjecanja osobne iskaznice hrvatskim državljanima izvan Hrvatske, među najvažnijim ciljevima novog zakona o osobnoj iskaznici, kako je istaknuo predlagatelj MUP RH, je uvođenje elektroničke osobne iskaznice za hrvatske državljane koja bi sadržavala kontaktni čip na kojemu bi se, uz osobne podatke koji se ispisuju na kartici osobne iskaznice, moglo pohraniti jedan ili dva certifikata od kojih je jedan za elektronički potpis, a drugi za osiguranje potvrde identiteta osobe kojoj je izdana osobna.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.