D.I.C. Veritas

Večernji list, 13.12.2017, Kaznena prijava protiv 6 osoba zbog raketiranja Banskih dvora. Među njima i hrvatski pilot

Među prijavljenima nisu ni Branko Bilbija ni Zvonko Jurjević

Zbog raketiranja Banskih dvora 1991. godine kazneno je prijavljeno šest osoba, otkriveno je na današnjoj konferenciji za novinare u povodu dovršenog kriminalističkog istraživanja napada koje su izveli zrakoplovi nekadašnje Jugoslavenske vojske.

Kaznena prijava podnosi se protiv pet državljana Srbije i jednog državljanina Hrvatske, rekao je Ante Gudelj, načelnik Uprave kriminalističke policije.

Policija za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ubojstvo u pokušaju visokih državnih predstavnika tereti tadašnjeg zapovjednika 5. zrakoplovnog korpusa general majora LJ. B.., načelnika u protuzračnoj obrani S. J., načelnika 105. lovačkog bombarderskog puka Đ. M., referenta u tadašnjem KOS-u ratnog zrakoplovstva Č. K. i dva pilota izvršitelja R. D. i D. L.

Hrvatski državljanin je pilot D. L., danas 59-godišnjak, koji se nalazi u JAR-u, gdje radi kao aktivni pilot.

Prijavljeni ljudi sudjelovali su u planiranju, organizaciji i izvršenju napada. Imali su informaciju da u Banskim dvorima u tom trenutku zasjeda tadašnji predsjednik Franjo Tuđman. Tom prilikom jedna je osoba poginula, a četiri osobe su ranjene.

Sam napad planiran je u Zemunu, u komandi Ratnog vazduhoplovstva JNA. Zrakoplovi koji su izvršili napad poletjeli su s aerodroma Udbina.

Bit će poduzete sve radnje da prijavljeni u ovom postupku budu prisutni, a po potrebi bit će raspisane i međunarodne tjeralice. Za svih šest osoba imaju podatke da se nalaze u inozemstvu, a u tijeku su mjere i radnje utvrđivanja njihovih prebivališta, rečeno je na konferenciji. Najvjerojatnije će biti podnesen prijedlog za određivanje istražnog zatvora.

Među prijavljenima nisu ni Branko Bilbija ni Zvonko Jurjević. Jedan od prijavljenih, Č. K., bio je djelatnik tadašnje kontraobavještajne službe i RV i PVO-a koji je raspolagao informacijama o sastanku Tuđmana s Antom Markovićem i Stjepanom Mesićem te je imao za zadatak pomoći u otkrivanju lokacije sastanka.

Tijekom 2016. došlo se do određenih dokaza koji su pomogli u vođenju daljnjeg kriminalističkog istraživanja. I prijavljeni i dio svjedoka visoko su rangirani dužnosnici nekadašnjeg RV-a, ali i obavještajnih službi JNA, pa ih je okruživao svojevrsni zid šutnje, a tijekom prošle godine ta pozicija je oslabjela pa se došlo do novih dokaza, rečeno je na konferenciji.

U istrazi nisu sudjelovali predstavnici srpskih pravosudnih vlasti, objavilo je Ravnateljstvo policije na konferenciji za novinare.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.