D.I.C. Veritas

Večernji list, 14.02.2017., Krizni stožer osudio skup o Trifunoviću: ‘Predao se kad je vidio da nema drugog izlaza’

Skup su organizirali Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću i Centar za kulturnu dekontaminaciju iz Beograda

Članovi Kriznog stožera Skupštine općine Varaždin 1991. godine oštro su reagirali na skup “Slučaj generala JNA Vladimira Trifunovića” u Varaždinu, posvećen nedavno preminulom generalu i njegovoj ulozi u događajima iz rujna 1991., te kaznenim postupcima koji su se protiv njega vodili pred sudovima u Hrvatskoj i Srbiji. Skup su organizirali Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću i Centar za kulturnu dekontaminaciju iz Beograda.

Predsjednik bivšeg Kriznog stožera Čedomil Cesarec je na konferenciji za novinare rekao da nije točno da su u bivšoj varaždinskoj kasarni nalazilo 230 vojnika i 37 oficira JNA, kako piše u pozivu na skup, nego čak 1220 vojnika. Cesarec je opovrgnuo i tvrdnje da je general Trifunović odlukom o predaji kasarne 1991. izbjegao sukob s oružanim snagama RH. Trifunović je naredio da se bombardira varaždinski aerodrom, a granatiran je i sam grad.

- Ratovali smo osam dana, ljudi su bili po podrumima, na ratištu, ranjavani su i ubijani. Imali smo dva mrtva i 38 ranjenih – rekao je Cesarec i skup nazvao provokacijom. Trifunović se, istaknuo je Cesarec, predao kad je vidio da nema drugog izlaza.

Eugen Jakovčić iz Documente napisao je na Facebooku da su ga nazvali iz policije i rekli da očekuju prijetnje tijekom skupa koji je započeo večeras u 18 sati.

- Rekao sam da su Documenta i CZKd navikli na to, mi u Hrvatskoj, a kolege u Srbiji – napisao je Jakovčić.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.