D.I.C. Veritas

Večernji list, 16.03.2016., Bet Israel neće na službenu komemoraciju u Jasenovac

Židovska vjerska zajednica Bet Israel odlučila je da ni ove godine neće nazočiti službenoj komemoraciji u Jasenovcu, u znak prosvjeda što Vlada ne poduzima konkretne korake dok se u društvu tolerira ustaška ideologija

“Posljedica takvog poigravanja s jednim dijelom hrvatske povijesti izravno utječe na atmosferu u društvu, u kojem se ustaški zločini relativiziraju, i to na svim razinama, dok se istovremeno širi ksenofobija i antisemitizam”, priopćio je u četvrtak Bet Israel.

Ta vjerska zajednica podsjeća da je 80 posto pripadnika židovske zajednice u NDH ubijeno u logorima Jasenovac, Danica, Stara Gradiška i drugim sabirnim mjestima ili su ih ustaše izručili nacistima, koji su ih transportirali u logore smrti kao što je Auschwitz.

“Pozdrav ‘Za dom spremni’ simbol je najmračnijeg dijela hrvatske povijesti, tijekom kojeg su izvršeni stravični zločini nad odraslima i djecom“, ustvrdio je Bet Israel. Za pripadnike židovske zajednice svečane manifestne komemoracije na kojima se prigodno osuđuje ustaštvo i priklanjaantifašizmu nisu dovoljne jer svakodnevica pokazuje nešto suprotno tomu.

Službenoj komemoraciji u Jasenovcu lani nisu nazočili predstavnici židovske zajednice, Srpskoga narodnog vijeća i antifašističkih organizacija jer su smatrali da je u društvu prisutna revitalizacija ustaštva. Ipak, na državnoj komemoraciji bilo je pojedinca iz Židovske općine Zagreb, pa je tako Vladimir Bogdanić u izjavi novinarima istaknuo da je tu jer njegova Republika danas komemorira žrtve.

Jasenovac je od kolovoza 1941. do 22. travnja 1945. bio logor smrti u kojem su ubijani muškarci, žene i djeca zbog svoje vjerske, nacionalne ili ideološke pripadnosti. Poimenični popis žrtava logora navodi imena i podatke za 83.145 žrtava – 39.570 muškaraca, 23.474 žena i 20.101 djece do četrnaest godina starosti. Najviše je u 1337 dana postojanja logora stradalo Srba, Roma, Židova i Hrvata.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.