D.I.C. Veritas

Večernji list, 16.06.2015., Mile Paspalj uhićen zbog ratnog zločina u Glinskom Novom Selu

Mile Paspalj (73) s glinskog područja uhićen je u ponedjeljak zbog sumnje na počinjenje ratnog zločina nad civilima u Glinskom Novom Selu 1991. godine. On je jedan od četvorice pripadnika Teritorijalne obrane Glina protiv kojih je Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu otvorilo istragu. 

Riječ je o zločinu počinjenom u listopadu 1991. godine kada je, u dva navrata, u Glinskom Novom Selu ubijeno 32-oje civila, od kojih je najmlađa Katica Šimanović imala samo 15 godina.  

Ostala trojica su državljani Republike Srbije i nedostupni su. Prošle godine za isti slučaj podignuta je optužnica protiv osmorice glinskih teritorijalaca, uključujući i njihova zapovjednika Vladu Čupovića, no svi se nalaze u Srbiji.  

Zločin u Glinskom Novom Selu je jedan od najbestijalnijih na području Banovine. Teritorijalci su u selu prvo 3. listopada 1991. ubili devet civila, a 16. listopada iste godine vratili se, okupili svo preostalo stanovništvo i pobili ih. Muškarce su strijeljali, a žene zatvorili u stari drveni objekt na koji su ispalili raketu iz ručnog bacača. Tijela ubijenih iz ovog drugog masakra još uvijek nisu pronađena.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.