D.I.C. Veritas

Večernji list, 16.10.2014., Kapetan Dragan se ipak neće izvući?

Australski glavni državni odvjetnik zatražio je objašnjenje može li preuzeti progon protiv kapetana Dragana, kako bi postupak protiv njega bio konačno proveden.

Dosad je uspješno  odolijevao hrvatskom pravosuđu, a kakva će biti budućnost kapetana Dragana, odnosno Dragana Vasiljkovića, otkriva australski SBS. Piše kako posjeduju dokumente iz kojih je razvidno da Australija razmišlja o pokretanju postupka protiv kapetana Dragana ako propadne njegovo izručenje Hrvatskoj koja ga traži zbog ratnog zločina počinjenog na području Knina, Benkovca i Gline tijekom 1991. i 1992. godine.

Tako bi to mogao postati prvi proces koji će Australija pokrenuti za ratne zločine u posljednjih 20 godina. Kapetan Dragan u Australiji je živio pod imenom Daniel Snedden. Hrvatska od siječnja 2005. godine, kada je uhićen u Perthu, pokušava ishoditi njegovo izručenje. Australski glavni državni odvjetnik zatražio je objašnjenje može li preuzeti progon protiv kapetana Dragana, kako bi postupak protiv njega bio konačno proveden.

Učinjeno je to upravo nakon višestrukog odgađanja izručenja. SBS je na osnovu Zakona o pravu na pristup informacijama pribavio dokumentaciju iz koje proizlazi da je glavni tužitelj zatražio tumačenje svog odjela za međunarodno pravo o mogućnosti procesuiranja Daniela Sneddena u Australiji.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.