D.I.C. Veritas

Večernji list, 16.11.2016, Trojica Srba optužena za ratni zločin u Ličkom Osiku nad civilima i ratnim zarobljenicima 1991.

Neslužbeno se doznaje da su optuženi Milan Mirić, 68-godišnjak iz Ličkog Osika, Čedomir Budisavljević, 52-godišnjak također iz Ličkog Osika i Radomir Narandžić, 50-godišnjak iz Široke Kule

Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci podignulo je optužnicu protiv trojice državljana Srbije, nekadašnjih pripadnika Teritorijalne obrane Ličkog Osika, zbog ratnog zločina nad civilnim stanovništvom i ratnim zarobljenicima od kolovoza do listopada 1991. godine na području Ličkog Osika, izvijestio je danas riječki ŽDO.

Trojica okrivljenih srpskih državljana (1948., 1964. i 1966.)  tada su bila na dužnosti zapovjednika, komandira i zamjenika komandira odjela milicije Teritorijalne obrane Ličkog Osika, koji je  za vrijeme srpske okupacije preimenovan u Teslingrad, na teritoriju samoproglašene sao krajine.

Neslužbeno se doznaje da su optuženi Milan Mirić, 68-godišnjak iz Ličkog Osika, Čedomir Budisavljević, 52-godišnjak također iz Ličkog Osika i Radomir Narandžić, 50-godišnjak iz Široke Kule.

Terete ih se da su propustili primjenjivati ratne i humanitarne propise međunarodnog prava o sigurnosti civila i ratnih zarobljenika tijekom oružanih sukoba pa su u tom razdoblju njihovi potčinjeni uz njihovo znanje, a nerijetko i odobravanje, zarobljavali civile pretežno Hrvate i zatvarali ih. Držali su ih kao taoce u prostorijama društvenog doma u Ličkom Osiku pretvorenim u zatvor, tjerali ih na prisilni rad i višekratno fizički i psihički zlostavljali, navodi riječki ŽDO.

Također pripadnici srpske Teritorijalne obrane i milicije, čiji identitet nije utvrđen, sredinom listopada 1991. godine su odveli zatočenih 17 civila i ratnih zarobljenika do jama Golubinjača 1 i Golubinjača 2 kod Široke Kule i tu ih ubili iz vatrenog oružja, a tijela im bacili u jame, dodaje se u priopćenju objavljenom na internetskoj stranici ŽDO-a Rijeka.

Tijela ubijenih civila i ratnih zarobljenika su nakon prestanka oružanih sukoba i reintegracije navedenog područja u ustavnopravni poredak Republike Hrvatske ekshumirana te su žrtve identificirane.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.