D.I.C. Veritas

Večernji list, 17.11.2016., Ponovno suđenje osuđenima za ratni zločin u Sotinu

Tijekom okupacije Sotina u ovome naselju ubijeno je 68 mještana od kojih se njih 18 i danas nalazi na popisu nestalih

Pred sucima Apelacionog suda u Beogradu 17. i 18. studenoga bit će održana glavna rasprava za slučaj ratnoga zločina u Sotinu 1991. godine.

– Ponovno ulazimo u cijelu priču s nadom da će sada biti optuženi i ostali koji su krivi za taj ratni zločin. Nadamo se kako će sud uvažiti sada sve naše dokaze i donijeti pravičnu presudu – rekao je Igor Matijašević ispred inicijativnog Odbora poginulih i nestalih mještana Sotina.

Pojašnjava i kako se ponovno sudi petorici optuženih i to Žarku Miloševiću, koji je svjedok suradnik i na temelju toga dobio je kaznu zatvora od 9 godina, Draganu Mitroviću (osuđen na 15 godina) i Draganu Lončaru koji je oslobođen. Sudit će ponovno i Miodragu Milinkoviću, kapetanu JNA, i Mirku Opačiću koji su oslobođeni. Oni su optuženi za ubojstvo 16 mještana ovoga vukovarskog prigradskog naselja u jesen 1991. godine. Do pronalaska tijela, a i suđenja, došlo je uz pomoć Miloševića koji je tijekom 2013. godine kao svjedok suradnik došao u Sotin i pokazao gdje su pokopana tijela.

Govoreći o dosadašnjem tijeku suđenja u Beogradu, Matijašević kaže kako je sud iz nekoga razloga Miloševićeve iskaze uzimao selektivno, odnosno dio je prihvatio, dok je dio odbijao. Ipak, i pored toga u odboru su zadovoljni suradnju s Tužiteljstvom koja je, kako kažu, bolja nego suradnja s hrvatskim pravnim institucijama.

– Činjenica je da, da nismo premjestili suđenje u Beograd, do njega nikada ne bi niti došlo. Sada nam je cilj da optuženi budu svi krivci, ali prije svega da pronađeno ostale nestale naše sumještane – kaže Matijašević.

I tu nailaze na probleme u Hrvatskoj jer nikako da se omogući skidanje optužnice protiv jednoga nekadašnjeg mještanina Sotina koji je spreman doći kako bi pokazao lokaciju mjesta ubojstva jedne osobe. Matijašević kaže kako sve to traje već više od godinu dana i da nikako da se odradi. O svemu je u siječnju ove godine upoznata u kratkom razgovoru i predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović u vrijeme kada je njezin ured privremeno bio preseljen u Vukovar. Tada je obećan skori sastanak u Zagrebu do kojega niti do danas nije došlo.

– Sa završetkom ovoga suđenja vjerujem kako će biti podignuta tužba Sotin 2 koja bi obuhvatila još neke krivce za te ratne zločine. Ovdje su počinjeni brojni zločini i krivci moraju odgovarati. Postoji još niz dokaza i svjedoka koji su korišteni i u prvom suđenju. Dio tih iskaza je relevantan i za podizanje druge optužnice – rekao je Matijašević.

Tijekom okupacije Sotina u ovome naselju ubijeno je 68 mještana od kojih se njih 18 i danas nalazi na popisu nestalih.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.