D.I.C. Veritas

Večernji list, 19.02.2013., ‘Rat se ne može dobiti da se ne usmrti neprijatelja!’

OSIJEK – Imali smo u ratu veliki problem, a to je tko su tzv. civili među neprijateljima. Je li civil onaj tko se tako odijeva, a ima skrivene namjere i neprijateljski je nastrojen? Ako se došlo u mogućnost, likvidiralo se takve ljude, to smo morali činiti. Bio je rat – kazao je ratni ministar unutarnjih poslova Ivan Vekić na Županijskom sudu u Osijeku, gdje se Vladimiru Milankoviću i Dragi Bošnjaku sudi za ratni zločin u Sisku 1991.

Bio je to njegov odgovor na upit Milankovićeve obrane je li imao saznanja o nađenim tijelima, kao i odvođenjima srpskih civila.

– Što se tiče toga što je u ratu dozvoljeno ili ne, to je druga priča – započeo je. Zamjeralo se tada, nastavio je, kako se u policiju primalo ljude s dosjeom.

– Rekao sam im da mi se malo časnih sestara javilo pa sam morao primiti one koji žele nositi pušku – ispričao je.

Sisak je, naveo je, bio “mekani trbuh” Hrvatske.

– Tito je rekao: “Prozor mora pasti”, a ja sam rekao Đuri Brodarcu: “Sisak se mora obraniti pod svaku cijenu” – prisjetio se. Vekić se s Brodarcem se, dok je bio ministar, dvaput prošetao po Sisku.

– Nikog živog nije bilo na ulici u pol dana. Svi su bili sklonjeni, nestali. Četnici su bili stigli do predgrađa Siska – opisao je.

Vekić je bio jedan od utemeljitelja HDZ-a, a ta je stranka “organizirala na svoj način otpor u Hrvatskoj”. Nije donesen, rekao je, zakon o tome za što je sve ovlašten krizni štab.

– Milanković je bio po hijerarhijskoj odgovornosti tek na šestom ili sedmom mjestu, što se vidjelo i po njegovoj plaći. Ne želim povrijediti Dragu Bošnjaka, ali on, po tome, nije bio ništa – naveo je.

Đuro je Brodarac, posvjedočio je, morao slušati zapovijedi Ivana Bobetka, koji je bio na čelu regionalnog kriznog štaba.

– Dopisom sam tražio da se Bobetka vrati u Sabor i da mu se objasni kako nema ingerenciju zapovijedati policiji. Nije bio sposoban za svoju funkciju. To je od mene tražio Manolić. Svatko se želio miješati u rad policije, što sam izričito branio – naglasio je.

Objašnjavajući sustav zapovijedanja u PU, kazao je kako zamjenik načelnika PU, što je u inkriminirano doba bio Vladimir Milanković, nije imao zapovjednu funkciju.

Vukova se može sjetiti “samo s dubokom zahvalnošću za ono što su učinili”.

– Kao rijetko koja država, imali smo vanjsku agresiju i unutarnju pobunu, koja je bila još opasnija jer su se često prikrivali u lažnoj solidarnosti, kako bi otkrili naše položaje. Hrvatska je bila puna petokolonaša – izjavio je Vekić.

Da nije bilo Bošnjaka i Milankovića, smatra on, ne bi bilo ni Hrvatske.

– Jesmo li ili nismo nekoga ubili? Jesmo! Rat se ne može dobiti da se ne usmrti neprijatelja! Boli me bestijalnost neprijateljskih zločina. Tko nije vidio odsječenu dječju glavu ili izmasakrirane policajce iz Borova Sela, ne zna što je rat – poručio je.

Zamjenik županijskog državnog odvjetnika Miroslav Kraljević stavio je primjedbu na njegovo svjedočenje, što ga je razljutilo.

– Jeste li vidjeli krv na snijegu? Jeste li ikada vidjeli mrtvog čovjeka ili majci rekli da joj je sin ubijen – upitao ga je Vekić na odlasku iz sudnice.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.