D.I.C. Veritas

Večernji list, 19.12.2017, Kaznene prijave zbog ubojstva 15 zarobljenika 1991. u H. Kostajnici

Više od 26 godina nakon počinjenog zločina sisačka policija je objavila kako je dovršila istragu o tim događajima te je temeljem zapovjedne odgovornosti podnijela kaznene prijave zbog ratnog zločina protiv 81-godišnjeg Branka Dmitrovića i 65-godišnjeg Nikole Begovića

Nakon pada Hrvatske Kostajnice 12. rujna 1991. godine iz velike skupine zarobljenika, još uvijek nepoznate osobe su izdvojile 15 lokalnih muškaraca, među kojima je bilo 11 zarobljenih policajaca i vojnika te četvero civila.

Ubijeni su na području Donjih Kukuruzara, a posmrtni ostaci njih 12 nađeni su u masovnim grobnicama Plavićevac i Babina Rijeka. Za tijelima troje ubijenih i dalje se traga. Više od 26 godina nakon počinjenog zločina sisačka policija je objavila kako je dovršila istragu o tim događajima te je temeljem zapovjedne odgovornosti podnijela kaznene prijave zbog ratnog zločina protiv 81-godišnjeg Branka Dmitrovića, komadanta štaba tadašnje Teritorijalne obrane Hrvatske Kostajnice i 65-godišnjeg Nikole Begovića, zapovjednikom vojne policije tzv. SAO Krajine koja je sudjelovala u napadu na H. Kostajnicu.

Njih se sumnjiči da su pod direktnim nadzorom imali još uvijek neidentificirane vojnike, koji su iz skupine zarobljenih branitelja i civila izdvojili 15 muškaraca te ih ubili. Obzirom su odvojeni isključivo lokalni stanovnici iz Hrvatske Kostajnice i okolice, pretpostavlja se da su to učinili lokalni srpski vojnici koji su ih prepoznali. “Mnogi civili i branitelji su zarobljeni od strane pripadnika Teritorijalne obrane i uz pomoć tadašnje JNA. I dalje radimo na otkrivanju neposrednih počinitelja ovog zločina, a za dvojicom, protiv kojih smo podigli prijave, izdane su i međunarodne tjeralice” – rekao je načelnik Policijske uprave Sisačko-moslavačke Luka Pešut.

Preostali zarobljenici su odvedeni u logor Manjača i nakon nekoliko mjeseci razmijenjeni. Prema dostupnim informacijama i Branko Dmitrović i Nikola Begović se nalaze na području Republike Srbije. Dmitrović je 2013. godine, u odsustvu, osuđen na 15 godina zatvora zbog organiziranja iseljavanja hrvatskog stanovništva iz okolice Hrvatske Dubice, kojom prilikom je počinjen najmasovniji ratni zločin na području Banovine u Domovinskom ratu. Tada je u selu Baćin ubijeno 56 civila.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.