D.I.C. Veritas

“Večernji list”, 20.04.2012. Obrana ponudila milijun kuna da se Mile Dakić brani sa slobode Nude hipoteku na nekretninama koje Dakićeva supruga i njezina sestra imaju u Vojniću, vrijednima 1,5 milijuna kuna, a ne gotovinu

Suđenje Mili Dakiću na Županijskom sudu u Karlovcu nastavlja se 15. svibnja

– Nisam u to vrijeme bio podoban i savjetovano mi je da se ne krećem previše po Vojniću. Međutim, dobro se sjećam da je tog dana bilo veliko slavlje u Vojniću. Nekontrolirano se pucalo i slavilo ubojstvo hrvatskih policajaca u Budačkoj Rijeci. Govorilo se da je to počinila Dakićeva grupa, ali nije bilo riječi o konkretnim osobama. Dakić je imao i svog osobnog čuvara Božu Ivanovića i po tome sam stekao dojam da se boji za svoj život – svjedočio je Miodrag Janžek na Županijskom sudu u Upozorio je na okolnosti tragičnog događaja 4. kolovoza 1991. kada su ubijena tri hrvatska policajca Mile Butina, Zlatko Škrlac i Josip Milčić, a teško ranjen Nikola Rakocija. Time je počeo Domovinski rat na karlovačkom području. Za poticanje na ubojstvo trojice policajaca i ranjavanje jednog tereti se 81-godišnji Mile Dakić, koji je u odsutnosti već bio osuđen na 20 godina, ali je sada sve krenulo ispočetka.

Na ponovljeno suđenje doveden je iz pritvora, gdje se nalazi lani od svibnja kada je na osnovi međunarodne tjeralice izručen Hrvatskoj.

Zbog godina i zdravstvenog stanja njegovi su branitelji tražili da se spis dostavi izvanraspravnom vijeću koje odlučuje o prijedlogu obrane da se mjera pritvora zamijeni za jamčevinu.

Ponudili su čak milijun kuna. Jedan od odvjetnika Ljubiša Drageljević objašnjava da ne nude gotovinu, nego hipoteku na nekretninama u vrijednosti od 1,5 milijuna kuna, koje u Vojniću imaju njegova supruga i sestra. Izneseni prijedlog nije bio prigovor ovom vijeću na čelu sa sucem Antom Ujevićem, nego onom koje odlučuje o tim mjerama. U nastavku suđenja svjedočili su i Milan Opačić, Nikola Orebić, Momčilo Vučković i Rifet Kasanović. Opačić, koji je u to vrijeme živio u Tušiloviću, rekao je da ne može govoriti o nečemu što nije vidio.

Svjedočit će i Boljkovac

– Pričalo se o nekoj Dakićevoj skupini, ali ne znam tko bi joj pripadao – rekao je Opačić. Sudac Ujević podsjetio ga je da je dio prešutio, a dio rekao drugačije u odnosu na prethodne iskaze. Tada je Opačić izjavio da je Dakić do sredine 1992. bio u Vojniću, imao svoju grupu, točnije rečeno bandu, koja je terorizirala stanovnike i otimala im imovinu, a potom nestao. Suđenje se nastavlja 15. svibnja, a među svjedocima obrane bit će i tadašnji ministar unutarnjih poslova Hrvatske Josip Boljkovac.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.