D.I.C. Veritas

„Večernji list“, 20.04.2012. – U masovnim grobnicama pronađene još 22 žrtve

Još 1760 obitelji čeka dan kad će zapaliti svijeću na grobu najmilijih

Žrtve su većinom civili, iz vremena s početka rata ili nakon Oluje i sve su srpske nacionalnosti

Stotine kilometara proputovali su toga jutra, pristižući autobusima sa svih strana – iz unutrašnjosti Hrvatske, BiH, Srbije – i stigli do posljednje stanice, Zavoda za sudsku medicinu na zagrebačkoj Šalati. Prestala je ondje za njih i svaka nada, duga 15 ili pak 20 godina, da od njihovih najmilijih ipak neće ostati tek posmrtni ostaci.

Na kraju puta

U masovnim i pojedinačnim grobnicama širom Hrvatske ovaj put pronađena su i identificirana 22 čovjeka, kako je izvijestila Uprava za zatočene i nestale pri Ministarstvu branitelja, a ekshumirani su s područja Podunavlja, Sisačko-moslavačke županije i zadarskog zaleđa.

– Nalazite se na kraju puta, vi najbolje znate koliko dugog i neizvjesnog. Možda su ljudi različiti za života, ali kad dođemo do ove točke, svi smo jednaki, pa će se i hrvatska Vlada s pijetetom odnositi prema svim žrtvama ratova na području bivše države – kazao je ministar branitelja Predrag Matić Fred. Naime, žrtve su mahom srpske nacionalnosti, njih osmero iz vremena s početka rata, dok ih je 14 stradalo tijekom operacije Oluja, a većina su bili civili starije životne dobi. Jedna od mlađih žrtava bio je odvjetnik Branko Ličina, nestao u Korenici 5. kolovoza 1995., a ostatke njegova tijela jučer je identificirala supruga Đurđa, pristigla iz Beograda.

– Kod vašeg supruga pronašli smo novčanik s kovanicama, tablete i žutu kuvertu, a ostaci zuba odgovaraju liječničkom kartonu koji ste ustupili. Umro je od prostrijelne rane u predjelu glave, ekshumiran je na pravoslavnom groblju u Korenici u svibnju 2002. s 99,9-postotnom sigurnošću možemo utvrditi da je u pitanju vaš suprug – rekao je profesor Davor Strinović supruzi Đurđi koju su preplavile emocije.

Posao ne prestaje

Kako je podsjetio pukovnik Ivan Grujić, Uprava je ekshumirala 4697 žrtava, a identificirala njih 3817, no kako je obećao ministar Matić, njihov posao neće stati dok i obitelj posljednjeg nestalog ne bude imala gdje zapaliti svijeću. Još 1760 obitelji čeka taj dan.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.