D.I.C. Veritas

Večernji list, 21.04.2015., Tri hrvatska predsjednika prvi put na okupu

Hrvatska je država stvarne, a ne samo proklamirane tolerancije – poručila je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović

Kada je predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović pozdravila s “Hristos vaskrse”, cijelo joj je Hrvatsko narodno kazalište uglas i gromko odgovorilo: “Vaistinu vaskrse!”

– Hrvatska je država stvarne, a ne samo proklamirane tolerancije – poručila je predsjednica danas na akademiji u povodu 200 godina pravoslavnog školstva i 10. obljetnice Srpskopravoslavne gimnazije u zagrebačkom HNK, odavši priznanje crkvenom prosvjetnom radu.

Domaćin akademije, koja je od same obljetnice više promovirala hrvatsko i srpsko zajedništvo, mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije (Perić) nadahnuto je govorio kako je “Bog htio različitosti da bi se međusobno obogaćivale”.

– Jednoobraznost nije cilj, već jednodušnost u različitosti, koja je neophodna i jedina Bogu mila.

Moramo biti jednodušni u činjenju dobra i to je cilj jednih i drugih, bez obzira na to kako se tko moli Bogu. Moramo čuvati sve što nas zbližava i to je temelj mirne i sretne budućnosti – poručio je mitropolit Porfirije, koji je prvi koji je na jednome mjestu dosad uspio okupiti tri hrvatska predsjednika: bivše Stjepana Mesića i Ivu Josipovića te aktualnu predsjednicu Grabar-Kitarović.

Episkop bački Irinej gimnazijalcima je poručio neka, ako i odu iz Hrvatske, čak i u Srbiju, znaju da je Hrvatska uvijek “njihova zemlja”.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.