D.I.C. Veritas

„Večernji list“, 22.06.2012. – Tužiteljstvo za ratne zločine Srbije – Istraga protiv srpskih novinara koji su poticali na ratne zločine

Propaganda u medijima pod kontrolom režima Slobodana Miloševića bila je nedozvoljena i ugrožavala je često i pravo na život

Tužiteljstvo za ratne zločine Srbije provodi predistražne radnje protiv nepoznatih osoba, novinara i urednika nekih medija u Srbiji zbog poticanja ratnih zločina i pozivanja na njih u 90-tima, javlja agencija Tanjug dodajući kako se u dopisu Vladimira Vukčevića, glavnog tužitelja za ratne zločine objavljenom na internet stranici srpske novinarske udruge NUNS, navodi “kako otvaranje pitanja nositelja nedozvoljene propagande nije u suprotnosti s ostvarivanjem ljudskog prava na slobodu misli i opredjeljenja”.

U dopisu se također navodi kako je Tužiteljstvo, “temeljem podataka i informacija iz do sada pribavljenog dokumentiranog materijala i u vezi s kaznenom prijavom Izvršnog odbora NUNS-a iz srpnja 2009. utvrdilo postojanje osnovane sumnje za vođenje predistražnog postupka”. Cilj Tužiteljstva u ovom predmetu, pojašnjava Vukčević, nikako nije ugrožavanje sloboda i prava novinara zajamčenih srpskim i međunarodnim pravnim aktima, već provjera je li zlouporaba ovih prava u konkretnim slučajevima dovela do ugrožavanja prava na život civilnog stanovništva, te da li sadrži elemente kaznenog djela ratnog zločina.

Propaganda u medijima pod kontrolom režima Slobodana Miloševića bila je nedozvoljena i ugrožavala je često i pravo na život, imala je za cilj dehumanizaciju protivnika, lišavanje njene žrtve statusa ljudskog bića, navodi se u dopisu i dodaje kako je medijska propaganda 90-tih na prostorima bivše Jugoslavije bila uvod u rat.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.