D.I.C. Veritas

Večernji list, 22.11.2012., RADE MILJEVIĆ IZ GLINE OSLOBOĐEN OPTUŽBE ZA RATNI ZLOČIN

SISAK  – Rade Miljević (68) iz Gline, koji je bio optužen za ratni zločin nad civilnim stanovništvom, na Županijskom sudu u Sisku nepravomoćno je oslobođen optužbe.

Tokom trećeg, ponovljenog postupka dokazano je da je Miljević 20. septembra 1991. godine, kao pripadnik jedinica SAO Krajine, iz glinskog ratnog zatvora zaista izveo zatočene hrvatske civile Antu Žužića, Janka Kaurića te oca i sina Milana i Borislava Litrića, ali nije dokazano da ih je predao pripadnicima izviđačko-diverzantske grupe Jose Kovačevića upravo zbog likvidacije.

Kako je u obrazloženju presude rekla predsjednica sudskog vijeća Melita Avedić, nije dokazano postojanje dogovora između njihova izvođenja i likvidacije jer je u dostupnim dokumentima navedeno da ih se odvodi zbog razmjene. Prema tome, rečeno je u obrazloženju, nije dokazana uzročno-posljedična veza između okrivljenika i posljedica njihova odvođenja. Nesporno je da su kao civili bili uhapšeni i odvedeni u glinski zatvor, da su 20. septembra 1991. odvedeni te da su potom strijeljani na brdu Pogledić iznad Gline. Njihova su tijela ekshumirana 1996. godine, a potom i identifikovana.

Riječ je o jednom od najdužih sudskih postupaka za ratne zločine koji je trajao sedam godina. Nakon odluke da postupke za ratne zločine preuzimaju četiri hrvatska suda, to je posljednje suđenje za ratni zločin na Županijskom sudu u Sisku. Prvi put, 2007. godine, Miljević je osuđen na 14 godina zatvora, u obnovljenom je postupku 2008. godine na 12 godina, a sada je oslobođen. Rade Miljević uhapšen je 9. marta 2006. godine i u istražnom je pritvoru proveo 4 godine i 9 mjeseci pa je silom zakona pušten da se brani sa slobode. Kako je nakon objave presude rekao njegov branilac Zorko Kostanjšek, o mogućem potraživanju naknade za vrijeme provedeno u pritvoru sa svojim će se branjenikom dogovoriti tek nakon pravomoćnosti presude.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.