D.I.C. Veritas

Večernji list, 23.05.2021, Hrvatskoj izručen osumnjičenik za ubojstvo obitelji Kozbašić 1991.

Grnović je uhićen u ožujku na frankfurtskom aerodromu, kada je iz Srbije, preko Njemačke, putovao na Island gdje se sa obitelji nastanio 1998. godine. Grnovića i Ranića se optužnicom tereti da su ušli u noći u obiteljsku kuću Kozbašića u Ulici Ivana Meštrovića, gdje su većinu obitelji zatekli u potkrovlju kuće te ih ubili iz osobnog naoružanja.

Njemačka je prije nekoliko dana izručila Hrvatskoj Savu Grnovića (65), kojeg hrvatsko pravosuđe traži zbog sumnje da je zajedno s Jovanom Ranićem (1947.), kao pripadnik specijalne jedinice milicije tzv. SAO Krajine, u noći sa 4. na 5. studenoga 1991. godine, u Petrinji iz vatrenog oružja usmrtio četveročlanu obitelj Kozbašić: Milana (1952.), Gordanu (1954.) te njihovu djecu Alena (8) i Tamaru (13).

Grnović je uhićen u ožujku na frankfurtskom aerodromu, kada je iz Srbije, preko Njemačke, putovao na Island gdje se sa obitelji nastanio 1998. godine. Grnovića i Ranića se optužnicom tereti da su ušli u noći u obiteljsku kuću Kozbašića u Ulici Ivana Meštrovića, gdje su većinu obitelji zatekli u potkrovlju kuće te ih ubili iz osobnog naoružanja. Dječaka Alena su ustrijelili u prizemlju kuće. Svi su ubijeni iz tzv. Škorpiona – hicem iz blizine u glavu, kroz jastuk. Nakon što su počinili mučni zločin dvojica su se udaljila iz kuće uzevši sa sobom  odjevne predmete i zlatni lanac u vlasništvu Milana Kozbašića.

Milan Kozbašić se u predratnoj Petrinji  bavio ugostiteljstvom, a majka Gordana je radila kao medicinska sestra u petrinjskom Domu zdravlja. Spominjalo se kako je neposredno prije ubojstva Milan Kozbašić odbio prihvatiti poziv za mobilizaciju u okupiranoj Petrinji. Tijela obitelji Kozbašić preuzeo je otac ubijene Gordane te ih pokopao u Gornjoj Sanici kod Ključa u BiH. Vlast tzv. Krajine istraživala je ovo ubojstvo, čak je za njega bio osumnjičen Milanov brat koji se nalazio tada na slobodnom teritoriju Hrvatske, no počinitelji nikad nisu kažnjeni. Hrvatsko pravosuđe optužnicu je podiglo 2018. godine te raspisalo potragu za dvojicom osumnjičenika.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.