D.I.C. Veritas

Večernji list, 24.01.2014., Tvrtka iz SAD-a spremna na nagodbu sa Srbima koji je tuže zbog obuke HV-a i genocida u Oluji

Savo Štrbac: Za deset dana sud bi trebao imenovati medijatora

Američka privatna vojno-konzultantska tvrtka MPRI, protiv koje je 2010. skupina Srba iz tzv. Krajine podigla zajedničku tužbu u Chicagu, optužujući je da je pomaganjem i obukom Hrvatske vojske, “omogućila da se tijekom operacije Oluja dogodi genocid nad Srbima”, za što je tražila više od 10,4 milijarde dolara odštete (po 25 tisuća za svakog od tužitelja), navodno je spremna na nagodbu.

Vijest o nagodbi dolazi nakon što je u rujnu Federalni sud u Chicagu odbacio veći dio potraživanja Srba okupljenima u udruge Žrtve genocida u Krajini i Srpski krajiški sabor, proglašavajući se nenadležnima za događaje u Hrvatskoj, no tada je sudac John Lee ipak u jednom dijelu podržao tužitelje i prihvatio argumente da je postojao zajednički pothvat američke i hrvatske strane koji je rezultirao pljačkom i uništavanjem privatne imovine jer je hrvatsko-američki dogovor postignut u središtu tvrtke MPRI u Virginiji, na američkom tlu.

Vijest o spremnosti američke tvrtke na nagodbu srbijanskim medijima prenio je neizbježni Savo Štrbac, šef dokumentacijskog centra Veritas, pojasnivši kako je u prosincu održano ročište na kojem je MPRI pristao na razgovore o nagodbi. Taj podatak danas nismo mogli potvrditi. Štrbac za srbijanske medije nadalje navodi kako bi za desetak dana sud trebao imenovati medijatora, a medijacija bi počela u proljeće.

Bogdan Kljajić, predsjednik Sabora krajiških Srba iz Chicaga, kazao je pak kako je “spor otvoren”.

– Nismo ga ni izgubili, ali nismo ni dobili. Sud u Chicagu je prihvatio nadležnost i ostavljen je prostor za nagodbu, a ona se odvija u izravnom kontaktu strana i bez javnosti – kazao je.

Kljajić podsjeća da je zahtjev za odštetu zbog prisilnog napuštanja domova nastao po uzoru na slučaj u kojem su Japanci u SAD-u poslije napada na Pearl Harbor zatvarali u logore, da bi nekoliko desetaka godina kasnije na sudu dobili po 25.000 dolara odštete. Tu svotu Kljajić traži za sve Srbe iz tzv. Krajine koji sudjeluju u toj zajedničkoj tužbi.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.