D.I.C. Veritas

Večernji list, 26.06.2015., Usvojene izmjene zakona zbog ćirilice: ‘Ovo ne možemo sami promijeniti’

Izmjenom zakona pripadnicima nacionalnih manjina zajamčena je sloboda izražavanja te služenje jezikom i pismom

Na današnjoj sjednici Vlade usvojene su izmjene Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi te Zakona o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina čime, kako je rekao ministar uprave Arsen Bauk, Vlada ispunjava zadaću koju je dobila od Ustavnog suda u kolovozu prošle godine.

Podsjetimo, Ustavni je sud tada je zabranio referendum o ćirilici u Vukovaru te odredio da je Vlada dužna u roku od jedne godine uputiti u parlamentarnu proceduru izmjene i dopune Zakona o službenoj uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina u kojima će urediti prikladan pravni mehanizam za slučajeve kad predstavnička tijela jedinica lokalne samouprave ne provode ili opstruiraju provedbu obveza iz tog zakona. Predloženo je da se u tom slučaju predstavničko tijelo raspusti i imenuje povjerenik, rekao je Bauk. Izmjenom zakona pripadnicima nacionalnih manjina zajamčena je sloboda izražavanja te služenje jezikom i pismom.

Bauk je rekao da je po dosadašnjoj praksi za usvajanje ovih izmjena u Saboru potrebna dvotrećinska većina, a premijer Zoran Milanović rekao je da je to većina koju, “pod navodnicima”, njihova koalicija ne kontrolira.

- To je poruka javnosti, političkim partnerima i opoziciji. Dakle, ovo ne možemo sami promijeniti – poručio je Milanović.

Usvojen je i Nacrt konačnog prijedloga Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti. Ministar turizma Darko Lorencin rekao je da su među bitnim novinama uvođenje minimalnog radnog vremena ugostiteljskih objekata, s time da se omogućava jedinicama lokalne samouprave da odrede i dulje radno vrijeme na svom području, a uvode se i veći iznosi za ponavljanje prekršaja te smanjuju iznosi koji se mogu izreći na mjestu prekršaja. Lorencin je rekao da cilj nije kažnjavanje, već poboljšavanje djelatnosti. 

Usvojen je i prijedlog odluke o načinu čuvanja matičnih serija virusa koje je proizveo Imunološki zavod, prema čemu će te viruse čuvati sam Imunološki zavod. Također je usvojen Nacrt prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osiguranju potraživanja radnika u slučaju stečaja poslodavca. Ministar Mirando Mrsić rekao je da se zakonom bolje štite prava radnika te da će Agencija za osiguranje radničkih potraživanja u slučaju stečaja radnicima osigurati minimalnu plaću tijekom tri mjeseca.

Slijedom odluke o smanjenju broja državnih agencija osniva se Hrvatska agencija za okoliš i prirodu, koja će zamijeniti Agenciju za zaštitu okoliša i Državni zavod za zaštitu prirode. Time će se, kako je rekao ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović, u poslovanju uštedjeti više od 2 milijuna kuna na godišnjoj razini.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.