D.I.C. Veritas

Večernji list, 29.06.2015., Stožer: Nećemo dopustiti kaos u Vukovaru koji izaziva Vlada RH

– Ćirilične ploče bit će postavljene na zgrade Vukovara tek onda kad se potpuno ispoštuje članak 8. Ustavnog zakona. Svako nasilno nametanje rješenja i proizvoljno tumačenje zakonskih odredbi biti će evidentan nasrtaj na temelje demokratskog poretka – rekao je Tomislav Josić

Nekoliko dana nakon prijedloga odluke Vlade RH o izmjenama Zakona o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina Stožer za obranu hrvatskog Vukovara istaknuo je kako se u Vukovaru poštuju i uvažavaju prava nacionalnih manjina te da će tako i ostati.

– Stožer je ustao u zaštitu zakonitosti te žrtve Vukovara i Hrvatske koja je narušena grubim kršenjem članka 8. Ustavnog zakona i pravima nacionalnih manjina. U zaštiti tih zakonitosti ustrajat ćemo, rekao je predsjednik Stožera Tomislav Josić navodeći kako se pripadnici srpske nacionalne manjine nesmetano koriste s minimalno 13 prava koja im nudi zakon. Dodao je i kako je Stožer ustao jedino protiv “vanjske manifestacije agresorske ćirilične simbolike koja krši zakone RH i grubo vrijeđa stradanje i stradale u Domovinskom ratu”.

Josić kaže kako je najnoviji prijedlog Vlade još jedan udar na žrtvu Vukovara i teško stečeni mir te kako je bez javne rasprave donesena odluka kojom se grubo zadire u prava lokalne samouprave i tako opet izaziva kaos.

– Ponavljamo i nećemo odustati. Ćirilične ploče bit će postavljene na zgrade Vukovara tek onda kad se potpuno ispoštuje članak 8. Ustavnog zakona. Svako nasilno nametanje rješenja i proizvoljno tumačenje zakonskih odredbi biti će evidentan nasrtaj na temelje demokratskog poretka – rekao je Josić ističući kako je Vlada postavljanjem dvojezičnih ploča učinila sve da izazove kaos u Vukovaru i Hrvatskoj.

Iz Stožera navode kako od Vlade RH očekuju da prvo riješi nezakonitu primjenu moratorija na suvremenu hrvatsku povijest, a od Milorada Pupovca da hitno poradi na odvojenim školama koje su zatražili pripadnici srpske nacionalne manjine. Od predsjednika Sabora Josipa Leke traže da prekine s opstruiranjem točke dnevnoga reda o problemu vanjske manifestacije ćiriličnih natpisa i stavi je na prvo mjesto dnevnoga reda nakon dvije godine čekanja. Zahtijevaju i da se u razgovore uključe i pripadnici nacionalnih manjina koji su ratovali za Hrvatsku kao i da se HAZU uključi u dijalog i javnu ocjenu rješenja koje je kroz projekt “Vukovar – mjesto posebnog pijeteta” ponudio Stožer.

Kaos u Vukovaru nećemo dopustiti – ističu iz Stožera.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.