D.I.C. Veritas

Večernji list, 29.07.2022, Grci će Hrvatskoj izručiti Srbina kojega se tereti za jedan od najstrašnijih zločina u Domovinskom ratu

Osumnjičenik, državljanin Srbije koji ima i hrvatsko državljanstvo, prvo je doveden pred tužitelja, a jučer se pojavio pred Prizivnim sudom, žaleći se na odluku o izručenju, držeći fotografiju svoje 13-godišnje kćeri, te tvrdeći da je sudjelovao u ratu kao obveznik JNA, ali da nije počinio nikakav zločin

Grčka će izručiti Hrvatskoj je Jovana Cvetnića (59) za kojim je Hrvatska raspisala tjeralicu zbog ratnih zločina počinjenih 1991. godine u Voćinu i Humu.

Riječ je o jednom od najstrašnijih i najtragičnijih zločina u Domovinskom ratu. Prizivni sud u Solunu odbio je žalbu Srbina koji je uhićen krajem prošlog mjeseca po Europskom uhidbenom nalogu i to dok je prelazio grčku granicu dok je išao na odmor sa suprugom i kćeri u jedno od sjevernogrčkih ljetovališta.

Osumnjičenik, državljanin Srbije koji ima i hrvatsko državljanstvo, prvo je doveden pred tužitelja, a jučer se pojavio pred Prizivnim sudom, žaleći se na odluku o izručenju, držeći fotografiju svoje 13-godišnje kćeri, te tvrdeći da je sudjelovao u ratu kao obveznik JNA, ali da nije počinio nikakav zločin. Kazao je kako je vozač kamiona iz malog mjesta u Vojvodini.

Hrvatska ga pak tereti za sudjelovanje u ubijanju civila i miniranju kuća između 19. kolovoza u 14. prosinca 1991. u Voćinu i Humu. Prije samog povlačenja srpske paravojne postrojbe i “Beli orlovi”  ubili su 47 civila hrvatske nacionalnosti i tri branitelja, a na teret im se stavlja i rušenje kuća, pošte, policijske postaje te crkve.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.