D.I.C. Veritas

Večernji list,21.02.2013., General Markač ne može svjedočiti zbog moguće revizije

– Željko Sačić bio je moj zamjenik, a nakon akcije Oluja, bila je akcija Oluja obruč tijekom koje se provjeravalo jesu li na oslobođenom teritoriju ostale kakve neprijateljske postrojbe. Više od toga zasad ne mogu reći jer haaško tužiteljstvo ima pravo revizije pravomoćne presude u roku od godinu dana, a taj rok još uvijek nije prošao – kazao je general Mladen Markač, koji je na zagrebačkom Županijskom sudu trebao biti ispitan kao svjedok u istrazi protiv Željka Sačića.

Riječ je o istrazi ratnog zločina u selu Grubori gdje je 25. kolovoza 1995. ubijeno petero srpskih civila, zapaljen je veći broj kuća u Gruborima te Ramljanima sljedećeg dana, a Sačić se sumnjiči za zataškavanje cijelog slučaja. Istraga protiv njega te pripadnika Specijalne policije koji su se sumnjičili za zločin u Gruborima pokrenuta je u prosincu 2009. No postupak je u odnosu na njega razdvojen, dok je protiv ostalih podignuta optužnica i suđenje im je u tijeku.

Postupak je protiv Sačića razdvojen jer je tužiteljstvo inzistiralo na ispitivanju generala Markača koji je tada bio u haaškom pritvoru. Inače, događaji u Gruborima bili su sastavni dio haaške optužnice protiv generala, zbog čega je razumljiv Markačev stav da zasad ne iskazuje ništa čime bi se eventualno mogao inkriminirati.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.