D.I.C. Veritas

Večernji novosti, 06.12.2018, Sud BiH pustio Drekovića da se brani sa slobode

Sud Bosne i Hercegovine odbio je u četvrtak predlog Tužilaštva da se odredi jednomesečni pritvor generalu tzv. Armije BiH, Ramizu Drekoviću

SARAJEVO – Sud BiH pustio je na slobodu generala Ramiza Drekovića, koji je u sredu uhapšen zbog sumnje da je počinio ratni zločin nad srpskim civilima u Kalinoviku.

Dreković, nekadašnji komandant Četvrtog korpusa tzv. Armije BiH, pušten je nakon što je sudija za prethodno saslušanje odbio predlog Tužilaštva BiH za određivanjem jednomesečnog pritvora.

Pritvor je zatražen zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogao ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti uticaj na svedoke ili saučesnike. Sud smatra da je predlog neosnovan, ali još nije poznato da li su Drekoviću određene mere zabrane putovanja ili napuštanja boravišta.

Dreković je osumnjičen da je u proleće 1995. godine izdao naredbu artiljerijskim jedinicama da neselektivno granatiraju Kalinovik. To je u više navrata i učinjeno i granate su, između ostalog, padale po osnovnoj školi pri čemu je poginula 15-godišnja Stanislava Koprivica, dok je šestoro dece ranjeno.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.