D.I.C. Veritas

Večernji list, 11.07.2017, SPC traži produljenje rada komisije o kardinalu Stepincu

Pretpostavlja se da Vatikan neće prihvatiti produljenje rada komisije kao ni otvoriti Vatikanske arhive na zahtjev srbijanske strane

Vatikanu bi se sutra trebao održati posljednji susret mješovite katoličko-pravoslavne komisije o ulozi i djelovanju kardinala Alojzija Stepinca prije, tijekom i nakon Drugog svjetskog rata. No, kako se doznaje iz srpskih medija, Srpska pravoslavna crkva tražit će da to ne bude posljednji susret, odnosno da se nastavi s radom.

– Predstavnici SPC-a drže da postoji potreba da se nastave razgovori o Stepincu, dok je hrvatska strana zadovoljna dosadašnjim razvojem situacije – piše beogradska Politika, objašnjavajući kako je glavni razlog zbog kojega bi komisija trebala i dalje razgovarati o kardinalu Stepincu činjenica da srbijanski istraživači nisu imali uvid u dokumente iz vatikanskog arhiva, a to im je, tvrdi Politika, bilo obećano. Bez dokaza o zločinu Sporenje oko vatikanskog arhiva prvi put je spomenuto u travnju, nakon četvrtog sastanka mješovite komisije, održanog u Požegi. SPC je od Vatikana zatražio uvid u prepisku kardinala Stepinca s papom Pijom XII. tijekom Drugog svjetskog rata, ali su naši istraživači ostali praznih ruku – piše Politika, dodajući kako su hrvatski mediji u više navrata izvještavali da SPC u ovih godinu dana nije prezentirao nijedan dokaz o Stepinčevu „zločinačkom djelovanju“. Suprotno tome, članovi naše delegacije tvrde da su na sastancima komisije predstavljeni povijesni dokumenti, koji su dotad čuvani u tajnosti i koji bacaju novo svjetlo na ulogu kardinala Stepinca u pokrštavanju, progonu i stradanju Srba i ostalih naroda na teritoriju NDH. Naši povjesničari usporedno sa sastancima komisije provode istraživanje o djelovanju kardinala Stepinca. Za ovaj posao im, kako tvrde, nije dovoljno godinu dana i pet radnih sastanaka komisije. To je još jedan razlog zbog kojega bi SPC zahtijevao da razgovori o Stepincu budu nastavljeni – piše Politika.

Zaustavljanje kanonizacije blagoslov je da se razotkriju namisli nekih srdaca Najava neprihvaćanja Prema našim informacijama, na početku rada mješovite komisije na početku je bilo rečeno kako će se raditi godinu dana i na prvom sastanku utvrđene su metode i način rada, pa se pretpostavlja da Vatikan neće prihvatiti produljenje rada komisije. Odnosno, kako je Večernji list nedavno i pisao, predsjednik komisije o. Bernardo Ardura u više je navrata upozoravao članove SPC-a da svoje tvrdnje potkrijepe autentičnim dokumentima, što, prema našim izvorima, dosad nisu činili, već se radilo o dokumentima komunističkih tajnih službi, koji nisu vjerodostojni. Također, u kauzi za kanonizaciju kardinala Stepinca obrađeno je oko 44.000 dokumenata i to u samom Vatikanu, koji ima detaljan uvid u njegovo djelovanje pa je teško očekivati da će otvoriti vatikanske arhive na zahtjev srbijanske strane, jer se u njima nema ništa novoga pronaći. U hrvatskim krugovima ovaj se zahtjev sa srbijanske strane procjenjuje kao najava neprihvaćanja rezultata rada mješovite komisije tj. činjenice da na Stepinčevu liku nema nijedne mrlje, koja bi mogla zaustaviti dovršenje procesa kanonizacije.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.