D.I.C. Veritas

DIC Veritas, 08.06.2020, Savo Štrbac: ZA IZBORE SPREMNI

Odluka opšte sjednice hrvatskog Visokog prekršajnog suda (VPS) da ustaški pozdrav “Za dom spremni” (ZDS) nije protuzakonit kad ga u pjesmi “Bojna Čavoglave” uzvikuje njen autor Marko Perković Tompson, koja je obnarodovana 3. juna ove godine, ponovo je uzburkala ponajviše hrvatsko društvo, a prelilo se i na ostatak bivše SFRJ.

Kako je ustaški pozdrav došao na opštu sjednicu najvišeg prekršajnog suda u Hrvatskoj?

Iako je Tompson pomenutu pjesmu komponovao još početkom rata devedesetih i iako ju je izvodio bezbroj puta  na koncertima a još više je puta izvođena na hrvatskim medijima, o njenoj dopuštenosti počelo se govoriti nakon što je Hrvatska ušla u EU i nakon što su neke regije u samoj Hrvatskoj (Istra) i neke evropske zemlje (Slovenija, Austrija, Švajcarska, Njemačka…) zabranile Tompsonove koncerte na svom teritoriju zbog “ultra-nacionalističkih ideja” i “veličanja fašističkog režima ustaša”.

Tako je šibenska policija protiv Tompsona podnijela prekršajne prijave za uzvikivanje ustaškog pozdrava u pjesmi “Bojna Čavoglave” na proslavama “Oluje” u Kninu 2015, 2016 i 2017. godine, a šibenski prekršajni sud ga je oslobodio krivnje. Tročlano vijeće VPS, odlučujući po žalbi policije, u novembru  2019. potvrdilo je oslobađajuću presudu šibenskog  suda. Međutim, kako je posebno Odjeljenje VPS, koje se bavi evidencijom sudske prakse, ustanovilo da je ta presuda suprotna već ustanovljenoj osuđujućoj sudskoj praksi tog suda na ovu temu, ta odluka tročlanog vijeća nije službeno objavljena, pa je o tom slučaju  u februaru ove godine  raspravljao Odjeljenje za prekršaje protiv javnog reda i mira VPS sastavljeno od devet sudija, koji se nisu mogle usaglasiti je li izvikivanje ustaškog pozdrava u Tompsonovoj pjesmi  kažnjivo ili nije, zbog čega je i odlučeno da se to pitanje  raspravi na sjednici svih sudija VPS, što se i desilo 3. juna ove godine.

VPS broji 23 sudije, od kojih je opštoj sjednici prisustvovalo 20.  Za stav da je taj “poklič” na početku Tompsonove pjesme dopušten glasalo je petnaestero, četvero je zauzelo stav da je javna upotreba toga pozdrava uvijek i u svim okolnostima, pa i u Tompsonovom slučaju, protuzakonita i predstavlja prekršaj, dok je jedan sudija ostao suzdržan.

Pošto su  stavovi opšte sjednice VPS obavezujući za niže sudove, Tompson će ustaški pozdrav  i dalje moći neometano i legalno izvikivati na koncertima u Hrvatskoj.

Zašto je ova presuda kontraverzna?

Upravo zato što su tročlana vijeća  VPS do slučaja “Tompson”, odnosno do novembra prošle godine, kažnjavali za korištenje pomenutog pozdrava. Posljednja takva osuđujuća presuda donesena je u junu 2019. kada je osuđen pjevač iz Makarske Mario Roso koji je interpretirao Tompsonovu pjesmu “Bojna Čavoglave”. Prema toj presudi “činjenica da je navedeni pozdrav dio autorskog umjetničkog djela ne mijenja činjenicu da on simbolizuje mržnju prema ljudima drugačije vjerske i etničke pripadnosti, manifestaciju rasističke ideologije kao i podcjenjivanje žrtava zločina protiv čovječnosti”.

I Ustavni sud  Hrvatske je  u više odluka zauzeo stav da je pozdrav ZDS suportan osnovnim načelima Ustava. Tako je potvrdio i presudu  prekršajnih sudova u slučaju fudbalera Josipa Šimunića kojima je, zato što je 19. novembra 2013, poslije utakmice Hrvatska – Island, na terenu s mikrofonom u ruci nekoliko puta uzviknuo „za dom“, na šta je publika odgovarala „spremni“, jer je, kako je obrazloženo u sudskoj presudi, riječ o pozdravu korišćenom u NDH, koji predstavlja manifestaciju rasističke ideologije.

Na uvodno pomenutoj odluci VPS podjelila se i politika i struka i nauka u državi Hrvatskoj. Desno orjentisani, uključujući i autora pjesme i njegove advokate, opravdavaju ovakvu odluku VPS  jer, po njima, pozdrav  ZDS iz Tompsonove pjesme nema veze sa ustaškim pozdravom, nego  je to pozdrav stranačke paravojske Hrvatske obrambene snage (HOS) u posljednjem ratu u Hrvatskoj.

Naprotiv, lijevo orjentisani smatraju da je ZDS jedino i isključivo ustaški pozdrav nastao od strane ustaškog pokreta i koji se kao službeni koristio u vrijeme NDH koja je provodila rasne zakone, genocid i masovna ubistva i bila saveznik sa Hitlerom i Mussolinijem.

Pošto ova odluka VPS vremenski koincidira sa otvaranjem predizborne kampanje za parlamentarne izbore u Hrvatskoj, zakazanim za 5. jula, sva je prilika da je namjerno izabran termin njenog  obnarodovanja.  Naime, u Hrvatskoj se parlamentarni izbori tradicionalno dobijaju ili gube u zavisnosti od odnosa prema Srbima. Istina, u ovoj kampanji vodeće stranke direktno ne spominju Srbe, ali indirektno i te kako.

 

 

 

 

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.