D.I.C. Veritas

Veritas, 13.09.2014., Saopštenje povodom hapšenja Vujasinović Željislava

Juče, 12. septembra ove godine, prilikom ulaska iz BiH u Srbiju, na graničnom prelazu Mali Zvornik, srpska policija uhapsila je Srbina Vujasinović Željislava (48) sina Save, rođenog u Zadru, po međunarodnoj potjernici koju je raspisao Biro Interpola u Zagrebu zbog navodno počinjenog ratnog zločina u svojstvu čuvara u kninskom zatvoru devedesetih godina prošlog vijeka.

Vujasinović je danas  saslušan pred sudijom Veća za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, koji mu je otvorio ekstradicioni postupak i pustio ga da se brani sa slobode uz  zabranu  napuštanja određenog boravišta u Srbiji do konačne odluke o ekstradiciji.

Županijski sud u Šibeniku je 30. novembra 1992. otvorio istragu protiv 29 zatvorskih čuvara u odsustvu, uključujući i Vujasinovića, koji su osumnjičeni da su od septembra 1991. do oktobra 1992. godine “u objektu Stare bolnice u Kninu fizički maltretirali zatvorenike”.

Ime Vujasinović Željislava nalazi se na najnovijem spisku Državnog odvjetništva RH procesuiranih za ratne zločine pred hrvatskim pravosuđem, koji je prošle godine dostavljen i Ministarstvu pravde Srbije. U tom dokumentu pored njegovog imena stoji da je istraga  protiv njegove grupe otvorena 30. novembra 1992. zbog krivičnog djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika i da je postupak još u istražnoj fazi.

Uhapšeni Vujasinović je do 1991. radio u Zadru kao čuvar u Okružnom zatvoru u Zadru, odakle je te godine  zajedno sa porodicom  izbjegao u Knin, gdje je sve do 1995. radio kao čuvar u Okružnom zatvoru u Kninu, odakle je u akciji „Oluja“ izbjegao u Banja Luku,  gdje je živio sve ove poratne godine i gdje je  stekao i državljanstvo BiH. Prije nekoliko godina Vujasinovića je zbog istog djela hapsila i policija Srpske, ali ga je nadležni sud pustio na slobodu zbog nemogućnosti izručenja pravosuđu Hrvatske  radi posjedovanja državljanstva BiH.

Vujasinović je devetnaesti uhapšeni  Srbin iz Hrvatske od početka ove godine po hrvatskim potjernicama za krivično djelo ratnih zločina.

Na osnovu međunarodnih potjernica koje je raspisao Biro Interpola u Zagrebu, širom svijeta je do sada uhapšeno 147 Srba iz Hrvatske i bivših pripadnika JNA, od kojih su 41 ekstradirani u Hrvatsku. Od ekstradiranih do sada je protiv 18-orice postupak obustavljen ili je optužba odbijena, uglavnom nakon prekvalifikacije djela ratnog zločina u oružanu pobunu, što ima za posljedicu gubitak obeštećenja za vrijeme provedeno u pritvoru. Ovoliki broj obustava postupaka protiv lica sa Interpolovih potjernica ukazuje i na zloupotrebu Interpola od strane Hrvatske.

 

Beograd, 13.09.2014.

                                                                                                                        Predsjednik

                                                                                                                        Savo Štrbac

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.