D.I.C. Veritas

DIC Veritas, 16.03.2018, Savo Štrbac: HRVATSKO SUOČAVANJE S PROŠLOŠĆU

U regionu se skoro svakodnevno osnivaju razni odbori i vijeća za “sve i svašta”, ali je rijetko koji od njih dobio značaj, uključujući i medijski prostor, kao Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima, kojeg je hrvatska Vlada osnavala 2. marta 2017, čiji je neposredni povod za osnivanje bio nekoliko mjeseci ranije postavljena spomen-ploča poginulim pripadnicima HOS (hrvatskih oružanih snaga) u domovinskom ratu u Jasenovcu, na kojoj je bio uklesan i ustaški pozdrav iz vremena NDH “Za dom spremni”.

Glavni zadatak Vijeća bio je  da Vladi, u roku od godinu dana,  predloži sveobuhvatne preporuke usmjerene na suočavanje hrvatskog društva  s posljedicama vladavine nedemokratskih režima od Drugog svjetskog rata do proglašenja nezavisnosti.

I posljednjeg dana februara ove godine, dva dana prije određenog roka, Vijeće je javnosti objelodanilo svoj izvještaj pod imenom “Dokument dijaloga”, napisanog na 29 strana.

Evo glavnih naglasaka iz zaključaka i preporuka pomenutog dokumenta:

“Vijeće ne smatra neprihvatljivom” (!?) izričitu zabranu javne upotrebe svih prima facie spornih (jednoznačenjskih) obilježja mržnje, koja se identifikuju s idejama totalitarizma, pa su sama po sebi njihovi noseći simboli, kao što su: fašistički rimski pozdrav, tzv. hitlerov pozdrav uz riječi Sieg heil, nacistički znak kukastog krsta, nacistički znak “SS”, četnička kokarda, ustaško “U”, ustaški pozdravi “Za dom i poglavnika” i “Za dom spremni”. Međutim, Vijeće u nastavku preporučuje i iznimku od predhodnog pravila koja se odnosi na “striktno ograničenu upotrebu pozdrava “Za dom spremni” zbog okolnosti vezanih za Domovinski rat”.

Simbole antifašističke borbe u Drugom svjetskom ratu (npr. crvenu zvijezdu) Vijeće ne smatra spornima, ali ih “istorijska kompromitacija” tokom jugoslovenske komunističke vladavine, a zatim i “oružane agresije na RH” svrstavaju i u sporna obilježja, pa njihovu upotrebu ili korištenje u javnom prostoru “nije neprihvatljivo”  izričito zabraniti ako se tom upotrebom, odnosno korištenjem krše ljudska prava poticanjem na upotrebu nasilja, na nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju ili bilo koji oblik nesnošljivosti.

Iako su mediji u regionu, uključujući i srpske, komentarišući zaključke i preporuke Vijeća, pravili razliku između pozdrava “za dom spremni” i “crvene zvijezde”, ja tu razliku zaista ne uočavam. Naime, razlika je jedino u tome što se ustaški simboli svrstavaju u jednoznačna (na prvi pogled) sporna obilježja, pa se potom pravi iznimka, koja njihovu kontrolisanu upotrebu dozvoljava, a kod antifašističkih  ide se obrunutim redom – u prvoj rečenici se smatraju nespornima ako su vezani za Drugi svjetski rat, a zatim ih se, iz vremena komunizma i domovinskog rata,  svrstava u sporna obilježja, što ih preporučuje za zabranu a istovremeno restriktivno ograničva upotrebu i korištenje i onih iz Drugog svjetskog rata.

Očito je u pitanju truli kompromis sedamnaestočlanog vijeća različitih svijetonazora, kako bi svako od njih mogao reći da je prihvaćen njegov pogled na prošlost i tako ga i tumačiti.

Ono što je mene, kao Srbina iz Hrvatske i pripadnika konstitutivnog naroda u toj republici  do njene secesije od SFRJ, posebno pogodilo, rekao bih i više od “kontrolisane” upotrebe ustaških i komunističkih insignija, jeste prijdlog Vijeća da “ne smatra neprihvatljivom izričitu zabranu javne upotrebe obilježja nekadašnjih samoproglašenih okupacijskih vlasti i paradržavnih tvorevina tzv. Republike Srpske Krajine i njoj prethodećih `srpskih autonomnih oblasti` i `srpskih oblasti` na teritoriju Republike Hrvatske (1990–1995).”

Ako bih i mogao naći opravdanje za zabranu krajinskih insignija iz tog ratnog perioda, ne mogu nikako prihvatiti kvalifikaciju da su Srbi bili okupatori prostora na kojem su vjekovima živjeli.

A posebno me je “fascinirao”  zaključak da Vijeće “ne smatra neprihvatljivom” dopunu Zakona o grobljima po pitanju koje se odnosi na pravno uređenje spornih natpisa-poruka na grobnim spomenicima kojima se “propagiraju ideje na kojima se temeljila oružana agresija na Republiku Hrvatsku od 1991. do 1995. godine ili se veliča sama ta agresija i/ili velikosrpstvo”.

Naime, ovakav prijedlog smatram apsolutno nehumanim, necivilizacijskim i varvarskim. Znači li to da će posebna komisija  obilaziti sva srpska groblja i rušiti nadgrobne spomenike srpskim borcima sa srpskim insignijama iz vremena devedesetih ili će nekontrolisano, kao što se i do sada dešavalo, rušiti sve spomenike ispisane ćirilicom?

Čini mi se da hrvatsko društvo ni poslije ovakvog izvještaja Vijeća za  suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima, neće biti ništa demokratskije nego do tada.

 

6. marta 2018.

 

 

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.