D.I.C. Veritas

Veritas, 19.05.2013., Saopštenje – Maljković pušten iz ekstradicionog pritvora

U četvrtak, 15. maja, kasno popodne, sudija Višeg suda u Beogradu – Veća za ratne zločine ukinuo je ekstradicioni pritvor protiv Srbina iz Hrvatske Maljković Nikole sina Stojana, rođenog 1958. godine u selu Panjani, opština Hrvatska Kostajnica, kojeg je dan ranije, u jutarnjim časovima, u njegovoj kući u Smederevu, lišila slobode srpska policija na osnovu potjernice Biroa Interpola u Zagrebu.

Pritvor je ukinut nakon što je Biro Interpola u Zagrebu obavijestio Viši sud u Beogradu – Veće za ratne zločin da je njhova međunarodna potjernica povučena za Nikolom Maljkovićem.

Kako smo ranije saopštili, Županijski sud u Sisku, presudom iz 1993. godine, osudio je u odsutnosti pet lica, i to: uhapšenog Nikolu Maljkovića i njegovog brata Jovana Maljkovića (1961); te Dragana Japranina (1952) iz Donjih Kukuruzara; Nikolu Begovića (1952) iz Kostajnice i Branka Matijaševića (1929) iz Donje  Velešnje, što su: “8. septembra 1991. godine u Hrvatskoj Kostajnici, kao pripadnici četničko-terorističkih formacija tzv. SAO Krajine, nakon što su u ulici Žrtava fašizma broj 2, opkolili kuću vlasnika Bišćan Mladena u kojoj su se nalazili Bišćan Mladen, Bišćan Anđelka, Brkljačić Jagoda, Badrić Gojko i Bišćan Danijel i kada su se ovi predali i odložili svoje naoružanje, budući nisu mogli uspješno pružati otpor, te sa podignutim rukama izašli iz kuće, sve njih osim Bišćan Danijela rafalnom paljbom iz protuavionskog topa ubili, a Bišćan Danijela uhapsili, te ga prilikom ispitivanja ispred kuće Maksimović Petra tukli puškama i nogama, nanijevši mu pri tom teške tjelesne povrede,” izrekavši im po 20 godina zatvora zbog krivičnog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.Matijašević Branko, jedan od osuđenih, uhapšen je u junu 1998. godine po povratku u RH, ali je u toku obnove postupka, u novembru iste te godine postupak protiv njega obustavljen.

Uhapšeni Maljković Nikola je u Velikom egzodusu Krajišnika, u avgustu 1998. godine, sa porodicom izbjegao u Srbiju i nastanio se u Smederevu, gdje je i živio sve do hapšenja. Iako je za sebe i sve članove porodice (ženu i troje djece), još u toku 2008. godine podnio zahtjev za državljanstvo Republike Srbije, o istome do hapšenja nije odlučeno .

Do sada je u Srbiji, prema VERITAS-ovim podacima, po međunarodnim potjernicama raspisanim od strane Biroa Interpola Zagreb, uhapšeno 24 Srbina iz Hrvatske sa izbjegličkim statusom, koji su u Hrvatskoj, u odsustvu, procesuirani za ratne zločine, od kojih se sedmorici sudilo ili sudi pred Većem za ratne zločine u Beogradu, nakon što je hrvatska ustupila njihove predmete srpskom pravosuđu, trojica su izručeni,  za jednoga je postupak još u toku, dok su za ostale postupci izručenja obustavljeni, ali za nijedan slučaj razlog za odbijanje izručenja nije bio izbjeglički status.

Na osnovu međunarodnih potjernica koje je raspisao Biro Interpola u Zagrebu, širom svjeta je do sada uhapšeno 118 Srba iz Hrvatske, od kojih su  35 ekstradirani u Hrvatsku. Od ekstradiranih do sada su sedmorica oslobođeni optužbe, dok je protiv osmorice optužba odbijena ili je postupak obustavljen nakon prekvalifikacije djela ratnog zločina u oružanu pobunu, što ima za posljedicu gubitak obeštećenja za vrijeme provedeno u pritvoru. Ovoliki broj oslobađajućih presuda i obustava postupka protiv lica sa Interpolovih potjernica ukazuje i na zloupotrebu Interpola od strane Hrvatske.

U Beogradu, 19.05.2013.

Predsjednik

Savo Štrbac

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.