D.I.C. Veritas

Veritas, 19.07.2015., Saopštenje povodom hapšenja srpskog generala u penziji Borislava Đukića u Crnoj Gori

Sinoć je na aerodromu Tivat, prilikom povratka za Beograd, po hrvatskoj potjernici uhapšen državljanin Republike Srbije, general u penziji Borislav Đukić (1948)  zbog navodnog ratnog zločina nad civilima počinjenog u ratu devedesetih prošlog vijeka.

Prema dokumentaciji sa kojom raspolaže Veritas, Đukić je kao komadant 221. motorizovane brigade 9. kninskog korpusa JNA, tada u činu pukovnika, optužen za rušenje brane na Peruči, a optužnicom su još obuhvaćeni generali  Ratko Mladić, komadant 9. kninskog korpusa JNA, general Mile Novaković, komadant Srpske vojske Krajine (SVK), i major Milan Korica, komadant svih pograničnih jedinica Milicije RSK. Optuženima je već 1993. određen pritvor, te za njima raspisana potjernica koja je još na snazi.

Optužnicom iz 1995. generala Ratka Mladića i ostale tereti se za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u januaru 1993. godine. Generali Mladić i Novaković izdali su 28. januara 1993. nalog Đukiću i Korici, a oni svojim podčinjenima, da se postavi velika količina eksploziva i tako brana na Peruči pripremi za rušenje. Postavljeno je oko 30 tona eksploziva, nakon čega su nalogodavci povukli svoju vojsku s tog područja, koji je potom aktiviran induktorom i detonirajućim štapinima. Zbog eksplozije došlo je do urušavanja i oštećenja brane, odnosno rušenja tornja na brani. Nastala šteta procijenjena je na 25 milijuna i 550 hiljada DEM. Zahvaljujući pravodobnoj intervenciji radnika HEP-a, spriječen je, prema optužnici, cilj rušenja brane – potpuno potapanje i dovođenje u opasnost života više od 50.000 stanovnika gradova smještenih nizvodno od rijeke Cetine:  Sinja, Trilja i Omiša.

Ime Borislava Đukića nalazi se na spisku Državnog tužilaštva RH procesuiranih za ratne zločine pred hrvatskim pravosuđem, koji je prije dvije godine dostavljen i Ministarstvu pravde Srbije. U tom dokumentu pored njegovog imena stoji da je istraga  protiv njegove grupe otvorena 1993, a optužnica podignuta 13. decembra 1995. zbog krivičnog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i da se postupak vodi pred Županijskim sudom u Splitu.  General Đukić, bivši zamjenik komandanta Glavnog štaba Srpske Vojske Krajine, autor je knjige “Razbijanje Jugoslavije: mesto i uloga Hrvatske”, koja je objavljena 2008. godine u izdanju Srpskog kulturnog društva “Zora”.

Sam autor je objasnio da je podstrek za pisanje knjige dobio kao svjedok odbrane u procesu protiv bivšeg predsjednika SRJ i Srbije Slobodana Miloševića i RSK Milana Martića, a dodatni motiv je bio da svjedoči o događajima koji vremenom padaju u zaborav. Na osnovu međunarodnih potjernica koje je raspisao Biro Interpola u Zagrebu, širom svijeta je do sada uhapšeno 151 Srbin iz Hrvatske i bivših pripadnika JNA, od kojih su 49 ekstradirani u Hrvatsku. Od ekstradiranih do sada je protiv 18-orice postupak obustavljen ili je optužba odbijena, uglavnom nakon prekvalifikacije djela ratnog zločina u oružanu pobunu, što ima za posljedicu gubitak obeštećenja za vrijeme provedeno u pritvoru. Ovoliki broj obustava postupaka protiv lica sa Interpolovih potjernica ukazuje i na zloupotrebu Interpola od strane Hrvatske.

Beograd, 19.07.2015.

                                                                                                                       Predsjednik:

                                                                                                                         Savo Štrbac

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.