D.I.C. Veritas

DIC Veritas, 19.12.2016., Saopštenje povodom godišnjice stradanja Srba u Mašićkoj Šagovini (18/19.12.2016)

Dana 19. decembra 1991. godine u selu Mašićka Šagovina kod Novske domaće stanovništvo, kojeg su preko 90% činili Srbi, zajedno sa dobrovoljcima iz Srbije, slavili su Svetog Nikolu, kada su u selo upali pripadnici 108. i 121.  brigade ZNG-a, kojom prilikom su zarobili, a potom i likvidirali, oko 55 ljudi, među kojima  31 civila i pripadnika TO iz Mašićke Šagovine a ostalo su bili  dobrovoljci iz Srbije. Napadom je komandovao Vinko Štefanek, danas brigadni general HV-a, pod čijom komandom su bili i nedavno pohapšeni i procesuirani pripadnici HVO za ratne zločine počinjene nad većim brojem  pripadnika srpske nacionalnosti na području Orašja.

U Mašićkoj Šagovini je po nalogu hrvatske vojske  pokopano  28 leševa, većina pod imenom, a skupljali su ih i pokapali njihovi rođaci, među kojima i Cvetanka Milosavljević, koja je morala pokopati i svoja dva sina Tihomira (20) i Dragana (23). Sa ove lokacije do 2013 godine, u pojedinačnim ekshumacijama, ekshumirano je i predato srpskoj strani najmanje 5 leševa, koji su nakon toga identifikovani i preuzeti od njihovih porodica.

Najmanje pet leševa iz ovog događaja hrvatska strana je početkom januara 1992. godine predala pripadnicima JNA, koji su zaprimljeni i obdukovani na VMA. Leševi su toliko bili izmasakrirani (rascopane glave, polomljeni udovi, odsječeni nosevi i jezici, zabijeni klinci pod nokte…) da još  nisu identifikovani, već su pod oznakom NN pokopani na groblju Lešće, gdje se i sada nalaze.

Sa groblja u Mašićkoj Šagovini, u oktobru 2013. godine, u organizaciji Uprave za zatočene i nestale koje djeluje pri Ministarstvu branitelja RH, uz prisutnost  članova Komisije Vlade Republike Srbije za nestale, ekshumirani su posmrtni ostaci 19 žrtava, nakon čega su prevezeni na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagreb radi identifikacije, od kojih je do sada 12 preliminarno a 9 konačno identifikovano.

Među preliminarno identifikovanima nalazi se i posmrtni ostaci Tihomira Milosavljevića (1971) i bračnog para Savke (1946) i Antala (1938) Borbelj, za koje članovi porodice, iako pozvani, nisu putovali na konačnu identifikaciju, koja je bila zakazana za 16. decembra ove godine u Zagrebu.

Za ostale leševe se ne zna ni mjesto ukopa.

Za zločin u Mašićkoj Šagovini još niko nije odgovarao ni pred domaćim ni pred međunarodnim sudovima.

U Mašićkoj Šagovini je po popisu stanovništva iz 1991. živjelo 209 stanovnika od čega 189 (90%) Srba, 16 (7%) Hrvata i 4 Jugoslovena. Dvadeset godina kasnije, po popisu iz 2011., u ovom selu je popisano 7 žitelja, 2 muškarca i pet žena, bez oznake nacionalne pripadnosti.

Beograd, 19.12.2016.

P R E D S J E D N I K

 Savo Štrbac

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.