D.I.C. Veritas

„Vesti“, 04.07.2012. – Hrvatska: Srbi da plate obnovu kuća

Na adrese više od 150 domaćinstava Srba povratnika u Hrvatskoj poslednjih su dana došli dopisi u kojima se traži da plate obnovu svojih kuća. Reč je o porodicama za koje Državno odvetništvo tvrdi da ne žive u Hrvatskoj, već u Srbiji. Najčešće se traži od 25.000 do 50.000 evra za obnovu kuća koje stoje prazne ili ih vlasnici iznajmljuju.

Srbi moraju da plate za svoje vlasništvo

Među Srbima, povratnicima u Hrvatskoj, vlada velika nervoza šta sledi, jer su zahtevi došli samo na njihove adrese. Istovremeno, Hrvatima čije su kuće obnovljene, a oni ne žive u njima, DORH nije poslao slične zahteve. Takvih je kuća, čiji su vlasnici Hrvati mnogo, pre svega u Vukovaru, a one stoje prazne. Računa se da u gotovo 30.000 kuća u Hrvatskoj koje su stradale u ratu niko ne živi, iako su mnoge od njih obnovljene.

Srbi u Hrvatskoj traže da se hitno prestane sa tom praksom koja bi mogla da dovede da se kuće vlasnicima ponovo oduzimaju. Mnogi Srbi tvrde da su pre rata imali potpuno uređene kuće, koje su sada samo delimično obnovljene i u njima nije moguć život. Od DORH-a se traži da se prekine slanje zahteva za finansijsku nadoknadu, pod pretnjom oduzimanja kuća, jer su Srbi u Hrvatskoj ponovo u nepovoljnijem položaju od svih drugih.

Štrpci na ulici?

Mnogo je i primera da se ne poštuju sudske odluke o povratku imovine izbeglih Srba. U Kninu Mirko i Kata Štrbac dobili su pravosnažnu presudu da mogu da se vrate u svoju kuću. Donedavno su živeli u iznajmljenoj kući, ali se vlasnik ovih dana vraća i dvoje staraca mogli bi da ostanu na ulici, bez obzira što u njihovoj kući nelegalno žive drugi.

Mnogi vlasnici čije su kuće delimično obnovljene kažu da u Hrvatskoj ne mogu da nađu posao i da je to jedan od razloga što tu ne žive. U međuvremenu su se zaposlili u Srbiji i čekaju da se ekonomske prilike u Hrvatskoj poboljšaju. Povratnike često čekaju pritisci i pretnje, pa se neki i boje da se vrate u svoje kuće.

Primera ima mnogo, pa Srbi povratnici traže od nove hrvatske vlasti jasniji stav, pogotovo što je jedna od obaveza Hrvatske pre ulaska u EU da se reguliše pitanje povratka imovine. I iz opština u kojima žive Srbi u Hrvatskoj dolaze prigovori da država ulaže minimalna sredstva za razvoj, mnogo manja nego za druge krajeve. Načelnik opštine Gračac Goran Đakić kaže da se tom kraju sve uskraćuje i onemogućava, a da je povratak Srba krajnje otežan.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.