D.I.C. Veritas

Vesti, 08.07.2015., Pakleni doček za Kapetana?

Kapetana Dragana niko do juče (utorka) nije obavestio da će sutra, 9. jula, biti izručen Republici Hrvatskoj, i to posle devet i po godina provedenih u ekstradicionom pritvoru u Australiji, saznaju “Vesti” od osobe koja je u redovnom kontaktu s bivšim komandantom srpskih dobrovoljačkih odreda u vreme rata u Hrvatskoj. Naš sagovornik mu je zapravo prvi u telefonskom razgovoru preneo vest o ekstradiciji.

Ukoliko je najava tačna, dok ovo čitate, Dragan Vasiljković, što je pravo ime Kapetana Dragana, već će biti na putu za Hrvatsku, gde se protiv njega vodi istraga zbog navodnog učešća u ratnim zločinima.

Vest o njegovom izručenju ove nedelje na velika zvona prvi su objavili zagrebački mediji, što je neuobičajeno kada se radi o ekstradiciji, pogotovu osoba koje su poznate široj javnost i koje se terete za najteže zločine.

Prema mišljenju Save Štrpca, direktora Dokumentaciono-informacionog centra Veritas, medijska najava nije slučajnost ili delo istraživačkog novinarstva.

- Ova nesvakidašnja okolnost, da se najavljuje mesto i satnica izručenja, upućuje na to da će mu u Hrvatskoj prirediti “svečani doček”. Nažalost, još ima ostrašćenih ljudi, šovinista koji se iz one polumilionske mase hrvatskih dobrovoljaca mogu lako dovesti da protestuju – kaže za “Vesti” Štrbac.

Veritas je uradio analizu 47 osoba koje su poslednjih godina izručene Hrvatskoj iz raznih krajeva sveta, od SAD, Kanade, Evrope ili zemalja u okruženju, i ni u jednom slučaju datum i satnica nisu bili javno objavljeni.

- Uvek je postojao dogovor između policija dve države da se detalji ne otkrivaju zbog mogućih peripetija i posledica, i ekstradicija se po pravilu obavljala u diskreciji – dodaje Štrbac.

On konstatuje da će Kapetan Dragan putovati redovnom linijom i ne u pratnji bataljona, već dvojice policajaca, a da su prekookeanski letovi dugotrajni i sa više presedanja.

- Među više stotina putnika mogu se naći neki koji bi mogli da pokušaju da ga oslobode ili fizički napadnu – ukazuje Štrbac zašto detalji ekstradicije ne treba da se javno saopštavaju.

I sam Kapetan Dragan je decembra prošle godine uputio dramatičan apel vlastima u Srbiji da mu pomognu i spreče izručenje Hrvatskoj, gde će mu, kako veruje, život biti ugrožen. On i njegova porodica oslanjali su se na obećanje koje mu je dao bivši predsednik Vlade Srbije i ministar policije Ivica Dačić, a s kojim je razgovarao 15 minuta telefonom prilikom Dačićeve posete Australiji. Tadašnji premijer mu je obećao da će Srbija učiniti sve da do izručenja Hrvatskoj ne dođe.

I dok je advokat Toma Fila uveren da Beograd, kao i u slučajevima haških optuženika, nije ništa učinio da pomogne svom državljaninu protiv koga hrvatsko tužilaštvo i nema dokaze za zločine za koje ga tereti, Štrbac smatra da nije bilo puno prostora za reakciju srpskih vlasti.

- Država Srbija je trebalo ozbiljnije da se ponese, da na vreme kaže porodici i njemu šta može, a šta ne može da učini. A ne da januara ove godine ministar pravde piše kolegi u Australiji da Kapetana Dragana ne izručuju Hrvatskoj. To su populistički potezi, jer ekstradicija ima svoja pravila. Ne može se neka osoba izručiti drugoj državi samo zato što je njen državljanin. Mora da postoji raspisana poternica, a zatim se prednost daje i vremenu procesuiranja i težini krivičnog dela.

Ako mi tvrdimo da Kapetan Dragan nije počinio zločine za koje ga terete Hrvati, na osnovu čega bismo pokrenuli krivični postupak protiv njega, na osnovu izmišljotina? Sve su to ozbiljne stvari i ne treba davati olaka obećana – zaključuje Štrbac.

 

Ne traže garancije za Dragana

Do kasno sinoć, ni kancelarija državnog pravobranioca ni ministra pravosuđa Australije nisu potvrdile informacije o izručenju Dragana Vasiljkovića Hrvatskoj. Najnoviji “Australijen”, međutim, tvrdi iz “veoma pouzdanih izvora” da Kapetan Dragan putuje danas iz Sidneja. Ići će do Zagreba avionom, da bi ga onda u Split prebacili putem, naveo je list.

U međuvremenu, njegov dosadašnji advokat, Amerikanac Den Mori poslao je SBS-u saopštenje u kome kaže da ni on nije informisan o predstojećem izručenju. Ali, je, naveo da je tražio od ovdašnje vlade da od Hrvatske dobije garancije da Vasiljkoviću, ukoliko bude osuđen, bude priznato vreme koje je proveo u zatvoru u Australiji.

- Ali, ministar je odlučio da ne traži takvu zaštitu za australijskog državljanina – naveo je Mori za SBS. – Zabrinut sam da li će se gospodinu Snedenu pošteno suditi u Hrvatskoj. Njegova bezbednost sada je u rukama Ministarstva inostranih poslova.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.