D.I.C. Veritas

Vesti, 10. 07. 2023, Počeo letnji lov na Srbe!

Početkom turističke sezone u Hrvatskoj otpočeo je tradicionalni letnji lov na Krajišnike, upozorio je direktor Dokumentaciono informacionog centar Veritas Savo Štrbac.

– Već najmanje 20 godina Hrvatska svaku letnju sezonu započinje sjajnim turističkim ponudama, a jedna od njih je da Krajišnicima nudi pansione u najpoznatijim zatvorima. Naravno, ironičan sam zato što je cela priča paradoksalna. S jedne strane, zbog nedostatka radne snage, svake godine oko 10.000 Srba iz Srbije bez ikakvih problema radi na hrvatskom primorju, a prognani Krajišnici svako leto imaju problema kada dođu u svoja sela, u svoje kuće. Ili ih hapse na granici ili ih privode dok su na odmoru. Hrvati hoće što više turista, hoće jeftinu radnu snagu, ali ne žele Srbe koji su tu živeli sa njima vekovima unazad – ističe Šrtbac. On je naveo da je “letnji lov na Srbe” započeo krajem prošle nedelje hapšenjem dvojice od trojice Srba iz Darde u Baranji, optuženih za ratni zločin iz 1991. godine.

– Treći se spasao samo zato što poslednjih pet godina radi u Nemačkoj i kada je čuo da je i on na tom spisku, odlučio je da se ne vraća za Hrvatsku, mada su mu tamo i deca i ostatak porodice – priča Štrbac.

Nakon ovih hapšenja je, kaže, među Srbima u Baranji zavladao strah, jer više niko nije siguran da li će i pod kojom optužbom završiti u zatvoru.

– Protiv ove trojice Srba nikada nije vođena istraga, a istovremeno oni nikada nisu napuštali Hrvatsku. Ovo je samo jedan od primera “tihog egzodusa” koji se trenutno primenjuje i na Kosovu gde se Srbi takođe hapse bez dokaza – ističe Štrbac i dodaje da je od početka godine uhapšeno šest Srba, od kojih su trojica živela u SAD, Velikoj Britaniji i Republici Irskoj.

Navodi da je na osnovu međunarodnih poternica koje je raspisao Biro Interpola u Zagrebu, širom sveta do sada, po Veritasovoj evidenciji, uhapšeno najmanje 187 Srba, od kojih su 74 ekstradirana u Hrvatsku.

– U hrvatskim zatvorima su, zbog krivičnih dela ratnih zločina, 33 osobe srpske nacionalnosti, od kojih je 16 pravosnažno osuđeno, a ostali su pod istragom, optužbom ili čekaju pravosnažnost presuda – navodi Štrbac.

 
Od lovaca – teroristi

Savo Štrbac upozorava da je tendenciozno predstavljeno u hrvatskoj štampi da je kod pohapšenih Srba iz Baranje pronađen arsenal naoružanja.

– Reč je o pasioniranim lovcima, članovima lovačkog društva koje je gostilo brojne kolege iz ostatka Srbije, ali i regiona. Ali, umesto da mediji navedu da su oni za svaki komad oružja i municije imali uredne dozvole, prećutali su – konstatuje Štrbac.

 
Model za iseljavanje

Savo Štrbac upozorava da poslednja hapšenja Srba pokazuju na koji način funkcioniše “hrvatski model” pravosuđa i na tzv. Kosovu.

Apsolutno je sve preslikano. Ljudi se hapse na osnovu izmišljenih optužnica sa ciljem da u pritvoru provedu dovoljno dugo i nakon toga sami shvate da je najpametnije da se isele. Hrvati su unovčili ovaj model, pa ga izvoze ne samo na Kosovo i u BiH, već i u Ukrajinu – kaže Štrbac.

 
Podaci tužilaštva

Podaci DORH (državnog tužilaštva) iz maja ove godine, kažu da je “zbog zločina počinjenih u domovinskom ratu” u poslednjih 30 godina krivični postupak pokrenut protiv 4.000 osoba, od kojih je do sada osuđeno 707, a na presude čega 499 osoba, a istraga se još vodi protiv 139.

– Po analizi Veritasa, među procesuiranima je oko tri odsto pripadnika hrvatskih oružanih snaga, a ostali su pripadnici bivših JNA i SVK i poneki dobrovoljac, od kojih je u prisustvu procesuirano tek oko 13 odsto – navodi Štrbac.

 

 

Đorđe Barović – Vesti

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.