D.I.C. Veritas

Vesti, 13.05.2021, Logoraši traže pravdu

Nekadašnji ratni zarobljenici i logoraši ozloglašenog Bloka C, vojnog zatvora Lora kod Splita, Ljubiša Gerun i Veso Deretić početkom ovog meseca tužili su Hrvatsku Osnovnom sudu u Splitu nakon tri godine bezuspešnih pokušaja da se vansudski nagode zbog fizičkih i psihičkih posledica torture koju su doživeli 1992. godine, odnosno tokom 93 dana provedenih u ovom kazamatu.

Gerun i Deretić sada traže da im Hrvatska isplati po 65.000 evra, plus odgovarajuće kamate. Pritom, ovo je samo jedan od dvadesetak procesa u kojima porodice preminulih i preživeli logoraši od Hrvatske potražuju ukupno oko milion evra.

U obrazloženju tužbe u koju su “Vesti” imale uvid navodi se da su Gerun i Deretić bili u Lori od 14. maja do 14. avgusta 1992. godine, i to u Bloku C, u kome zarobljenici nisu evidentirani, ali jesu svakodnevno premlaćivani rukama, nogama, bejzbol palicama, priključivani na indukovanu struju, polivani šmrkovima, prisiljavani na bludne radnje, ali i međusobne tuče, terani da oponašaju kučiće…

Odštetni zahtev je baziran na pravosnažnoj presudi iz 2017. godine protiv tadašnjeg komandanta, zamenika i još trojice stražara zbog svih ovih zlodela.

U tužbi, u kojoj nekadašnji zatvorenici traže pravdu, navodi se da su zarobljeni 13. maja 1992. i odmah prebačeni u Loru.

“Svakodnevno im je nanošena bol od strane upravnika Duića i gotovo svih stražara u Lori. Mučeni su veoma često induktorskim telefonom, koji je na njima prvima primenjen, šmrkovima s velikim pritiskom vode sa hidranta i mučeni su dehidracijom, stajanjem na suncu, posipanjem rana solju, izgladnjivanjem, čestim izvođenjem na lažna streljanja nakon čitanja presude, a stavljane su im upeljene cigarete u nos. Njihovo priključivanje bilo je veoma često. Izvodili bi ih iz ćelije, tražili da se skinu i terali sa drugim zatvorenicima na oralni seks, a zlostavljali bi ih i ponižavali na način da su im govorili da ih ‘časte pivom’ nakon prebijanja, što je značio da bi morali otvoriti usta te bi im mokrili po ustima licu i telu”, samo je deo iz opisa mučenja koje su ovi zarobljenici doživeli u Lori.

“Cenovnik” bola

U odštetnom zahtevu navedene su i sume koje u zbiru za svakog daju sumu od oko 30.000 evra. Za pretrpljeni strah advokati Geruna i Deretića, između ostalog, traže da im Hrvatska isplati po 70.000 kuna (9.278 evra), za pretrpljenu bol iznos od 56.000 kuna (7.422), za pretrpljenu “duševnu bol zbog smanjenja životne aktivnosti” po 6.627 evra, ali i za krivično delo izazivanje “duševne boli zbog povrede prava osobe” po 9.245 evra…
Preživeli “slučajem”

U tužbi se navodi da su Gerun i Deretić smešteni u Blok C kao “najzloglasniji deo zatvora”, koji nikada nije bio registrovan. Kada bi zatvor posećivali predstavnici Međunarodnog crvenog krsta zarobljenike su izvodili iz Bloka C. Preživeli su tako što su predstavnici Međunarodnog crvenog krsta sredinom juna 1992. u bolnici pronašli Dragana Ratkovića, koji im je otkrio da u zatvoru postoje i drugi zlostavljani zarobljenici koje uprava logora krije u Bloku C.

Đorđe Barović – Vesti

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.