D.I.C. Veritas

Vesti, 15.04.2021, Partizane proglasili četnicima

Uz povike “Evo vam četnici”, dvojica muškaraca iz Komletinaca kod Otoka, mesta udaljenog 40 kilometara od Vukovara, početkom ove nedelje usred dana traktorom su srušili partizanski spomenik iz Drugog svetskog rata. Policija je u saopštenju navela da je odmah uhapsila dvojicu počinilaca, od kojih jedan ima 59, a drugi 29 godina.

Ovaj incident je usledio samo nekoliko dana pošto je Srpsko nacionalno veće u svom redovnom godišnjem biltenu ocenilo da je u 2020. godini bilo gotovo duplo manje slučajeva govora mržnje, napada na Srbe, ali i rušenje spomenika iz Drugog svetskog rata.

Prema podacima SNV, prošle godine je porušeno sedam antifašističkih spomenika, dok ih je 2019. godine stradalo 16.

Direktor DIC Veritas Savo Štrbac ironično primećuje da su ti spomenici sve manje na meti nasilnika zato što je većina uveliko uništena.

– Do sada je uništeno ili oskrnavljeno više od 3.000 antifašističkih spomenika u Hrvatskoj, a ovaj incident je specifičan jedino po tome što je rušen uz povike da je reč o “četničkom”, a ne partizanskom obeležju. Činjenica da je sve učinjeno usred dana govori da je u ovom delu Hrvatske uveliko počela kampanja za predstojeće lokalne izbore zakazane za 16. maj – ističe Štrbac.

 

Komentari na mrežama

Snimak rušenja spomen-ploče zabeležen je i video-snimkom, koji uveliko kruži internetom, uz uglavnom osuđujuće komentare. Bilo je i onih ironičnih konstatacija da su velikohrvatski ekstremisti odlučili da se obračunaju sa velikosrpskom agresijom rušeći partizanski spomenik traktorom proizvedenim upravo u SFRJ.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.