D.I.C. Veritas

Vesti, 17.11.2020, Zločinci i dalje heroji za Hrvatsku

Delegacija Srpskog nacionalnog veća i Vlade Republike Hrvatske polaganjem venaca u Dunav obeležila je dan sećanja na stradale Srbe Vukovara i okoline pre i tokom rata. Ovo je prvi put da tom događaju prisustvuju i predstavnici Hrvatske, a tu delegaciju predvodio je potpredsednik Vlade Boris Milošević, funkcioner Samostalne demokratske srpske stranke i nekadašnji lider Srpskog nacionalnog veća.

U ime SNV venac je položio sadašnji lider Milorad Pupovac, a u ime predsednika Srbije Aleksandra Vučića specijalni izaslanik Veran Matić.

Mada je najavljeno da će se u državnoj delegaciji naći i državni sekretar i jedan od vukovarskih branitelja Zvonko Milas, iz Vlade Hrvatske su saopštili da se on nije pojavio zbog bolesti, kao i da „nije bilo planirano“ da se pokloni srpskim žrtavama.

Ipak, prema reakcijama dela hrvatske javnosti, upravo dolazak Milasa je izazvao najviše oštrih reakcija ultradesničara na čelu sa gradonačelnikom Vukovara Ivanom Penavom, koji je ocenio da bi to bio „skandal koji nije viđen u modernoj hrvatskoj državi“.

„Ovo se svodi na potpitanje kakvu nam to istorijsku istinu Vlada Republike Hrvatske, vlada Andreja Plenkovića, otkriva ovim današnjim činom polaganja venca 17. novembra u Dunav za poginule Srbe, i to, kako oni kažu, predratnim događajima, događajima koji su prethodili ratu“, rekao Penava.

Odmah mu je uzvratio zamenik gradonačelnika iz redova srpske zajednice, Srđan Milaković, koji je objasnio da se u Hrvatskoj i Vukovaru i dalje ne uvažava stradanje Srba.

– S jedne strane imamo pijetet prema jednom delu žrtava, ali nema spremnosti da se isti takav pijetet pokaže prema žrtvama srpske zajednice – ističe Milaković i dodaje da su Srbi u ovom gradu i dalje građani drugog reda.

Dragan Crnogorac, predsednik Saveza srpskih organizacija u Hrvatskoj, kaže za „Vesti“ da je ova „zbrka“ deo „normalnog stanja“ vezanog za svaki 18. novembar i obeležavanje Dana sećanja.

– Nijedan Srbin iz Vukovara neće se naći u Koloni sećanja, već će tradicionalno sakupiti ispred Časnog krsta na Vojnom groblju Aleja, u naselju Sajmište. Srbi ovog kraja se sećaju svojih mrtvih i 18. novembra, ali i 10. septembra. Paljenjem sveća i parastosima im odajemo dostojnu pažnju. Nažalost, srpske žrtve u Vukovaru pre i posle rata su i dalje javna tajna za Hrvatsku. Srpski civili su odvođeni ili ubijani na kućnom pragu, a ljudi koji su počinili ta ubistva i danas se slobodno šetaju Vukovarom kao narodni heroji Hrvatske – upozorava Crnogorac.

Savo Štrbac, direktor DIC Veritas, kaže da je, prema i dalje nepotpunoj evidenciji, u ovom gradu pre bilo kakvih oružanih sukoba ubijeno najmanje 43 srpska civila.

– Za taj zločin do sada niko nije odgovarao, a i kako bi. Ukoliko bi se ustanovilo da su Srbi ubijani samo zato što su Srbi, tada pada i teza o velikosrpskoj agresiji i odbrambenom ratu – navodi Štrbac.

Za Milojka Budimira, generalnog sekretara Udruženja Srba iz Hrvatske, odlazak srpskog predstavnika u Kolonu sećanja je samo nastavak prakse započete njegovim odlaskom u Knin, a zatim i u Grubore i Varivode.

– Vreme će pokazati da li su te odluke bile na tragu politike pomirenja i gledanja u budućnost ili velika obmana za srpsku zajednicu i u Hrvatskoj i one koji su i dalje u izbeglištvu. Vukovar je i dalje mestu u kome se srpske žrtve ne priznaju, pa čak ni prava koja su im zagarantovana Ustavom Hrvatske. Umesto toga, Srbi su malo-malo na meti fizičkih napada i ne vidim političku volju da se takva situacija izmeni – ističe Budimir.

 

Sveće za stradale

Nakon polaganja venaca u Dunav, delegacije predvođene Borisom Miloševićem i Miloradom Pupovcem položila je venac ispred spomenika na Ovčari.

Na kraju komemorativnog programa, Pupovac je sa članovima delegacije zapalio sveće za sve žrtve u Sabornoj crkvi Svetog Nikole u centru Vukovara.

– Danas smo u ovom gradu, kao što smo bili juče, a bićemo i sutra kako bismo bili s onima koji osećaju i danas i dugo će osećati patnju koju su sami prošli u ratnim godinama. Duboko saosećamo sa svakim građaninom Vukovara i njegove okoline, koji je u tim godinama propatio i izgubio najbliže – poručio je Pupovac.

 

Milošević i u Koloni sećanja

U Vukovaru je neradan dan jer je Dan sećanja državni praznik. Prema najavama, u Koloni sećanja će se naći kompletan državni vrh Hrvatske na čelu sa predsednikom i premijerom, ali i srpskim potpredsednikom Vlade Borisom Miloševićem.

– Ovo neće biti prvi put da neki Srbin bude deo Kolone sećanja. To je pre nekoliko godina pokušao Milorad Pupovac, ali je tu kolonu presekla grupa radikalnih desničara na čelu sa aktuelnim gradonačelnikom Penavom. Za Srbe Miloševićev odlazak ne znači apsolutno ništa jer nas niko nije ni pitao šta mislimo o tom činu – kaže Dragan Crnogorac.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.