D.I.C. Veritas

Vesti, 20.06.2019, Samica zbog pisma Novaku!

Dragan Vasiljković, Kapetan Dragan, u Lepoglavi u Hrvatskoj izdržava kaznu od 13,5 godina robije, a odnedavno je u samici i uprava kaznionice pokrenula je novi disciplinski postupak zbog „kršenja zatvorskih pravila“, odnosno pisma upućenog Novaku Đokoviću.

Da podsetimo, Kapetan Dragan je pravosnažno osuđen za navodne ratne zločine iz devedesetih godina. Mada on već ispunjava sve uslove da prevremeno bude pušten na slobodu, i dalje je na meti hrvatskoj pravosuđa.

Prvo je pre nekoliko meseci pokrenut disciplinski postupak zbog pisma koje je uputio kao dupunu ustavne žalbe njegovih advokata. A od pre mesec dana je u samici i protiv njega je pokrenut nov disciplinski postupak zbog izjave da je „Lepoglava nacistički logor“, iznetoj u pismu u kojem je Vasiljković kritikovao srpskog tenisera Novaka Đokovića zbog čestitki hrvatskim sportistima.

Tužilac je reagovao predlogom za pokretanjem discipklinskog postupka na čak devet gusto kucanih strana.

„Dana 22. maja 2019, na veb stranici Dnevno.hr navedeno je da je srpski tabloid „Informer“ objavio pismo koje iz zatvora u Lepoglavi uputio osuđeni ratni zločinac Dragan Vasiljković u kom između ostalog navodi: Mi smo u nacističkom logoru Lepoglava u odeljenju 4B, gde su zatvoreni isključivo Srbi, slavili svako povlačenje priznanja Kosova. Odnosno, na taj način vređa kaznionicu u Lepoglavi kao ustanovu, a samim tim i njene zaposlene, a time je postupio suprotno članu 131, stav 3, Zakona o izvršenju kazne zatvora kojim je propisano da se tokom izdržavanja kazne zatvora, zatvoreniku neće dopustiti istupanje u sredstvima javnog informisanja“, stoji u predlogu tužioca.

Dva meseca bez kantine

Za ovo „krivično delo“ on je zatražio kaznu od 60 dana neraspolaganja svojim sredstvima u zatvoru, odnosno zabranom da Kapetan Dragan tokom dva meseca kupuje u zatvorskoj kantini.

Kako „Vesti“ nezvanično saznaju, prebacivanju Vasikljovića u samicu prethodila je spektakularna akcija zatvorske uprave Lepoglave u kojoj su sve ćelije u kojima su Srbi bili detaljno pretresene u potrazi za kompromitujućim materijalom.

Kapetan Dragan je već bio na prvoj raspravi povodom novih optužbi, a posredstvom svojih advokata poručio je da nije kriv i da je reč o privatnom pismu koje je uputio svom pravnom zastupniku Draganu Palibrku. On je takođe izneo i bojazan da Hrvatska na ovaj način čini sve kako ga ne bi pustila na prevremenu slobodu, ali ni kada bi odležao tih 13,5 godina.

Slobodan do 20. marta

Advokat Dragan Palibrk tvrdi da njegov klijent Kapetan Dragan apsolutno nije kriv za delo koje mu je stavljeno na teret. On je naveo da je lično njegova odluka da obavesti javnost u Srbiji o svemu što je Vasiljković naveo u pismu, uključujući i položaj 40 zatvorenika srpske nacionalnosti u zatvoru Lepoglava.

– Vasiljković nije na bilo koji način komunicirao sa srpskim medijima, pa ni sa listom „Informer“, u kojem su ta pisma objavljena. On je pisma slao meni kao svom prijatelju i advokatu. Ja sam smatrao, s obzirom na činjenicu kako se katastrofalno postupa prema zatvorenicima srpske nacionalnosti, da bi bilo bitno i potrebno da se javnost sa tim upozna – naglasio je Palibrk.

Posebna pravila za Srbe

Dragan Palibrk kaže da je Vasiljković ukazao i na apsurd da se većini zatvorenika hrvatske nacionalnosti, skoro po pravilu, uslovni otpust odobrava posle dve trećine odležane kazne, ali da to nije slučaj za osuđenim Srbima.

– Ako si Srbin možeš da odležiš i 97 odsto kazne, a da ne budeš pušten. To je još jedna od simptomatičnih pojava koje se dešavaju ljudima na izdržavanju kazni u hrvatskim zatvorima, a koji su srpske nacionalnosti – ukazao je beogradski advokat.

Branili smo tvoje Kosovo

Sporno pismo Dragana Vasiljkovića zapravo je njegovo obraćanje proslavljenom srpskom teniseru Novaku Đokoviću u kojem mu zamera što ne propušta priliku da hrvatskim sportistima čestita svaki uspeh.

„Dragi Nole, nemam ja potrebnu elokvenciju kako bih mogao rečima da ti dočaram razočaranje stotinak porobljenih Srba u ovom hrvatskom nacističkom logoru, nakon tvog hvalospeva Hrvatima.

Ti porobljeni Srbi nisu kriminalci, već pravi heroji koji su svojim životima branili tvoje Kosovo (Porodica Đoković je s KiM) i tvoj srpski narod na prostorima tvoje domovine rođenja (Jugoslavije). Ti ljudi, koji su nešto stariji od tebe, su heroji. Isto tako to su porodični ljudi, srpski muževi, očevi i sinovi. Verujem da su tebi roditelji pored časova tenisa obezbedili i adekvatno elementarno obrazovanje, ali za svaki slučaj evo ti nekoliko činjenica koje bi mogao da uneseš u kalkulator kada daješ ocenu za današnju nacističku Hrvatsku.

Naravno, ne smemo da istom četkom obojimo sve Hrvate. Postoje metodi da se prebroje i izdvoje časni i hrabri. Evo, predlažem nedavni video gde su u hrvatskom Splitu, na rivi, napadnuti tvoje kolege sportisti koji su pozvani u goste, a zatim mučki napadnuti. Slažeš li se, Nole, da samo najgori ljudski ološ bez časti, napada svoje goste“, naveo je Vasiljković u ovom pismu.

Kao da je ubio čoveka

Član pravnog tima odbrane Dragana Vasiljkovića Savo Štrbac ocenjuje za „Vesti“ da je predlog za disciplinskim postupkom protiv Kapetana Dragana napisan kao da je reč o optužnici za ubistvo. Štrbac ukazuje da će ključno mesto u dokazivanju krivice Kapetana Dragana u ovom slučaju biti odgovor na pitanje da li mu je bila namera da se to pismo dostavi medijima ili ne.

– Njegov advokat, Dragan Palibrk tvrdi da je on to učinio na svoju ruku, pa ćemo videti da li će to biti ključan dokaz nevinosti kapetana Dragana. Nažalost, problem je što ovakvi disciplinski postupci, pa sve da i sada bude proglašen nedužnim, značajno utiču pri eventualnom odlučivanju o njegovom prevremenom puštanju na slobodu. Sasvim je izvesno da će se Vasiljković na slobodi naći tek kada odsluži celu kaznu, odnosno svih 13,5 godina – ističe Štrbac.

 

Đ. Barović

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.