D.I.C. Veritas

Vesti, 20.06.2019, Veritas: Godišnjica masakra na Miljevačkom platou

Dokumentaciono-informativni centar Veritas podseća da se sutra obeležava 27 godina od napada Hrvatske vojske na Miljevački plato u blizini Drniša, kada je ubijeno 40 srpskih teritorijalaca, a sedamnaest zarobljenih je preživelo pakao više hrvatskih logora. 

Istovremeno, učesnici zločina na Miljevačkom platou sve su snimali vide kamerama, a film sa zlodelima je kasnije, kao svojevrstan horor film, iznajmljivan po video klubovima širom Evrope.

Hrvatska vojska je napala srpske položaje 21. juna 1992. a epilog napada je 40 ubijenih teritorijalaca od kojih su većina masakrirani nakon predaje. Umesto da tela poginulih vrate porodicama, hrvatske vlasti su pod pretnjom smrću naredile srpskim zarobljenicima da ih bacaju u krašku jamu koja je služila kao deponija. Istovremeno, hrvatska radio-stanica Split u maniru krajnjeg cinizma više puta je emitovala imena poginulih srpskih boraca uz zvuke srpske nacionalne himne sa raznim uvredama – ističe predsednik „Veritasa“, Savo Štrbac koji je učestvovao u razmeni poginulih.

On navodi da su od 17. jula do 1. septembra te godine Hrvati posredstvom UNPROFOR-a predali 21 telo ubijenih, kao i 20 vreća kostiju Srba bačenih u jame.

– Te kosti su bile izmešane sa kostima životinja, a patolozi su uspeli da od tih posmrtnih ostataka sastave 40 leševa, od čega je 28 identifikovano i sahranjeno u porodične grobnice, dok je 12 neidentifikovanih pokopano u zajedničku grobnicu na novom groblju u Kninu, gde se i danas nalaze – ističe Štbac.

Sedamnaest preživelih zarobljenika su, nakon tortura u zatvorima „Kuline“ u Šibeniku, „Lora“ u Splitu i „Kerestinac“ u Zagrebu, razmenjeni u Nemetinu 14. avgusta 1992. godine.

Štrbac ističe da su za ovaj zločin, nakon dugogodišnjeg sudskog procesa pred sudom u Splitu, 2014. osuđena dvojica pripadnika Hrvatske vojske na po tri godine.

– Za zločin na Miljevačkom platou, bez obzira na postojanje obilja validnih dokaza, koji su dostavljeni svim relevantnim domaćim i međunarodnim organizacijama i institucijama koje se bave zaštitom ljudskih prava i ratnim zločinima, niko nije procesuiran pred Haškim tribunalom – ističe Štrbac.

Prekršeno primirje

Savo Štrbac ističe da su uoči napada Hrvati zatražili primirje zbog održavanja Međunarodnog festivala deteta, koji je tog dana počinjao u Šibeniku.

– Bio je to prvi veći napad vojnih snaga na RSK nakon što je UNPROFOR preuzeo ulogu zaštitnih snaga. Mada je Savet bezbednosti UN 30. juna doneo Rezoluciju 762 kojom osuđuje ovu akciju i traži povlačenje hrvatskih snaga na početne položaje, Hrvatska je to odbila bez ikakvih kasnijih sankcia – podseća Štrbac.

 

Đ. Barović

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.